Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Τα μυρμήγκια προστατεύουν τα φυτά από ασθένειεςΝέα έρευνα από το Aarhus University (Δανία) δείχνει πως τα μυρμήγκια εμποδίζουν τουλάχιστον 14 ασθένειες των φυτών: Τα μικρά έντομα εκκρίνουν αντιβιοτικές ουσίες από αδένες στο σώμα τους, ενώ στα πόδια και το σώμα τους βρίσκονται «αποικίες» βακτηρίων που εκκρίνουν επίσης αντιβιοτικά. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν από μια σειρά ασθενειών- και οι επιστήμονες προσβλέπουν στην ανακάλυψη βιολογικών φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών των φυτών.
Τα μυρμήγκια ζουν μαζί σε μεγάλους αριθμούς στις μυρμηγκοφωλιές τους και ως εκ τούτου εκτίθενται στην εξάπλωση μολύνσεων. Ωστόσο, έχουν δικούς τους τρόπους για την αντιμετώπιση των ασθενών: Από τη μία, έχουν υψηλά επίπεδα υγιεινής και από την άλλη μπορούν να αυτοθεραπεύονται και να χορηγούν το ένα στο άλλο αντιβιοτικά που παράγουν τα ίδια. Μέσω αδενών στο σώμα εκκρίνουν αντιβιοτικά, ενώ αντίστοιχο ρόλο εκτιμάται πως παίζουν και οι αποικίες βακτηρίων που καλλιεργούν στα πόδια τους και στο σώμα τους.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει πως η μετακίνηση ενός είδους μυρμηγκιών σε μια φυτεία μηλιών μείωνε σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης δύο ασθενειών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω έρευνες, με αποτέλεσμα να βρεθούν επιστημονικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τα μυρμήγκια προστατεύουν από τουλάχιστον 14 ασθένειες.

«Δεν ξέρουμε ακόμα πώς τα μυρμήγκια θεραπεύουν τα φυτά» είπε ο Γιόακιμ Όφενμπεργκ, του τμήματος Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, προσθέτοντας πως «ξέρουμε όμως ότι τα μυρμήγκια εκκρίνουν φερομόνες κατά τις διαδρομές τους στα φυτά για να βρίσκουν τον δρόμο τους. Και ξέρουμε ότι κάποιες από αυτές έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες. Οι θεραπευτικές ιδιότητες...μπορεί να οφείλονται σε αυτές τις φερομόνες».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μυρμήγκια και τα αντιβιοτικά τους μπορούν να αξιοποιηθούν για γεωργικούς σκοπούς στο μέλλον.

«Ελπίζουμε πως περισσότερες έρευνες στο αντικείμενο θα αποκαλύψουν νέα είδη βιολογικών συστημάτων ελέγχου που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά των ανθεκτικών ασθενειών στα φυτά στη γεωργία» είπε σχετικά ο Όφενμπεργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου