Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Πρωτοποριακό πρόγραμμα του Αστεροσκοπείου στο Κιλκίς -Θα προειδοποιεί για πλημμύρες



Ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Ενημέρωσης και Προειδοποίησης για πλημμύρες -το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα- ξεκινά το φθινόπωρο στο Κιλκίς από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κιλκίς.


Οπως και η εφαρμογή CivilAttica της Πολιτικής Προστασίας που ενημερώνει για καιρό και κίνδυνο πυρκαγιάς, έτσι και το πρόγραμμα αυτό, θα βασίζεται στη συνδυασμένη χρήση μετρήσεων μετεωρολογικών και υδρολογικών σταθμών, δορυφορικών παρατηρήσεων και αποτελεσμάτων αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού.

Εφαρμογή του Αστεροσκοπείου προσβάσιμη σε τάμπλετ και κινητά

Το σύνολο αυτών των πληροφοριών θα τροφοδοτεί το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ενημέρωσης και Προειδοποίησης και θα διατίθεται σε ψηφιακή πλατφόρμα, προσβάσιμη από υπολογιστές, ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα.

Το πρώτο μέρος του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου μετεωρολογικών σταθμών και σταθμημέτρων.

15 νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί από το Αστεροσκοπείο

Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθεί η τοποθέτηση 15 νέων μετεωρολογικών σταθμών και, παράλληλα, για την εποπτεία της στάθμης των ποταμών, θα τοποθετηθούν δύο σταθμήμετρα σε σημεία της κοίτης του Γαλλικού Ποταμού. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται είτε μέσω σταθερής γραμμής δικτύου είτε μέσω κινητής τηλεφωνίας στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Ενημέρωσης και Προειδοποίησης.

Τα επόμενα σχέδια του Αστεροσκοπείου
Σε επόμενο στάδιο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει ένα σύστημα, που θα συλλέγει υδρομετεωρολογικές παρατηρήσεις και προγνώσεις. Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου