Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Το σπήλαιο του Πανός και η ανάγλυφη μορφή του θεού!
Πολύ κοντά στην Αγία Φωτεινή, ακριβώς κάτω από το δρόμο, βρίσκεται μια μικρή σπηλιά, που σύμφωνα με αρχαιολόγους, κατά την Πελασγική εποχή ίσως να είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικία

Ονομάζεται σπήλαιο ή ιερό "του Πανός", επειδή στο δεξί κατακόρυφο λαξευμένο τοίχωμά της, υπήρχε ανάγλυφο με τη μορφή του θεού Πάνα. 


Η θέση και το σχήμα της σπηλιάς φαίνεται ευκρινώς και στο σχέδιο που παραθέσαμε στην αρχή, ενώ οι σχετικές με αυτήν λεπτομέρειες υπάρχουν στην παρακάτω αναφορά, που βρίσκεται τοποθετημένη κοντά στη σπηλιά, μαζί με το σχεδιάγραμμα.


Μέρος του σπηλαίου διατηρείται μέχρι σήμερα, η βραχογραφία όμως με τη μορφή του Πάνα, διακρίνεται με δυσκολία, εκτός και αν η παρατήρηση - φωτογράφηση πραγματοποιηθεί υπό κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες φωτοσκίασης (μετά το μεσημέρι και με ηλιοφάνεια). 
Η φθορά της πάντως από αιτίες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση που μπορεί να επέφερε τη διάβρωση του βράχου, είναι εμφανής.


Αναφορικά με την τύχη του σπηλαίου θα προσθέσουμε ότι σύμφωνα με τοπογραφικό σχέδιο του Υπουργείου Συγκοινωνιών, ο χώρος μετετράπη σε λατομείο για τις ανάγκες των οικοδομών της περιοχής, όπως μας πληροφορεί ο Β. Στάμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου