Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Σπάνιο αρχαίο ψηφιδωτό με σκηνές από την Ελληνική Μυθολογία βρέθηκε στην Αγγλία!




Στο επίκεντρο της ανακάλυψης είναι οι απεικονίσεις του Βελλερεφόντης, ο Πήγασος, η Χίμαιρα, η Φιλονόη, ο Ηρακλής, ο Κένταυρος Νέσσος!









Σύμφωνα με το Telegraph, το μωσαϊκό ήταν πιθανώς χτισμένο γύρω στο 380 μ.Χ. και είναι τετράγωνο. Κάθε πλευρά έχει μήκος 10 μέτρα, και κάθε πλευρά έχει επίσης ένα μισό μέτρο πλαισίου κόκκινου κεραμιδιού.



  


Τα αρχαία ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Boxford Heritage, στο οποίο συμμετέχουν εθελοντές και ιστορικοί σε διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές. 

Το έργο τέθηκε σε εφαρμογή από το 2011 και υποτίθεται ότι ολοκληρώθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά την εύρεση του εν λόγω ψηφιδωτού. 
Οι συμμετέχοντες στο έργο πέρασαν τα τρία τελευταία καλοκαίρια στην ίδια περιοχή της Βρετανίας, αποκαλύπτοντας τα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής βίλας, ενός λουτρού και μιας δομής που χρησιμοποιείται για τη γεωργία.



(Φωτογραφία: από τη μελέτη)



Οι ειδικοί που μίλησαν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν την ανακάλυψη ως "αναμφισβήτητα το πιο συναρπαστικό μωσαϊκό στη Βρετανία τα τελευταία 50 χρόνια". 
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ψηφιδωτά που ανακαλύφθηκαν τον 4ο αιώνα και στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι ιδιοκτήτες της βίλας που «κολύμπησε» στα μυστήρια της ελληνικής και της ρωμαϊκής μυθολογίας. 
Οι επαγγελματίες και οι εθελοντές θα θυμούνται τη στιγμή που εκθέτουν τα αντικείμενα για όλη τους τη ζωή, καθώς πρόκειται για τόπο εθνικής σημασίας ", ανέφερε ένας από τους αρχαιολόγους.

Παρόλο που μέχρι σήμερα έχει εκτεθεί μόνο μία πλευρά του ψηφιδωτού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μεσαίο τμήμα του μωσαϊκού ήταν επίσης καλά διατηρημένο. 
Ο Joy Plato, ένας από τους ηγέτες του προγράμματος Boxford Heritage, δήλωσε στο τηλεγράφημα: "Δούλεψαμε πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έργου και οι 50 εθελοντές στο έργο διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου