Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Προσεγγίζουν τη Γη 4 αστεροειδείς τη μέρα που ο Τραμπ παραδίδει στον Μπάιντεν

 




Τέσσερις αστεροειδείς θα περάσουν κοντά στη Γη την ίδια μέρα που ο Joe Biden πρόκειται να γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Sun, η Nasa παρακολουθεί στενά την πορεία των διαστημικών βράχων που θα περάσουν από τη Γη - χωρίς ευτυχώς κανείς να συγκρουστεί με τον πλανήτη - την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου.








Ο μεγαλύτερος από τους αστεροειδείς ονομάζεται Asteroid 2021 BL.

Η Nasa εκτιμά ότι έχει διάμετρο έως και 90 μέτρα, είναι δηλαδή σχεδόν τόσο μεγάλος όσο το Άγαλμα της Ελευθερίας. Θα ταξιδεύει περίπου με 29.000 μίλια την ώρα και θα μπορούσε να φτάσει περίπου στα 600.000 μίλια μακριά από τη Γη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nasa.

Η απόσταση αυτή δεν είναι καθόλου μεγάλη, οπότε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος έχει επισημάνει το γεγονός ως «στενή προσέγγιση», καθώς κάθε διαστημικό αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4,65 εκατομμυρίων μιλίων θεωρείται «δυνητικά επικίνδυνο».








Ο μικρότερος από τους τέσσερις αστεροειδείς ονομάζεται Asteroid 2021 BL.

Το μέγεθός του εκτιμάται πως είναι το 1/3 του μεγαλύτερου αστεροειδή και θα είναι πιο κοντά στη Γη τις πρώτες ώρες της 20ης Ιανουαρίου, ενώ θα απέχει περίπου 1 εκατομμύριο μίλια από τη Γη στην πλησιέστερη προσέγγισή του και αναμένεται να ταξιδεύει με περίπου 29.000 μίλια την ώρα.

Οι άλλοι δύο μικρότεροι αστεροειδείς ονομάζονται Asteroid 2021 BS και Asteroid 2021 AC6.

Ο ένας από τους δύο θα προσεγγίσει τη Γη περίπου στις 08:13, θα απέχει περίπου 1,8 εκατομμύρια μίλια και θα ταξιδεύει με πάνω από 30.000 μίλια την ώρα.

Θα ακολουθήσει ο αστεροειδής 2021 BS νωρίς το απόγευμα με ταχύτητες 25.000 μίλια ανά ώρα, στα 3,6 εκατομμύρια μίλια μακριά.

Κανένας από τους αστεροειδείς δεν αναμένεται να συγκρουστεί με τη Γη.



Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αστεροειδούς, μετεωρίτη και κομήτη;



Αστεροειδής: Ένας αστεροειδής είναι ένα μικρό βραχώδες σώμα που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Τα περισσότερα βρίσκονται στην αστεροειδή ζώνη (μεταξύ Άρη και Δία), αλλά μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε (συμπεριλαμβανομένου ενός μονοπατιού που μπορεί να επηρεάσει τη Γη).

Μετεωροειδές: Όταν δύο αστεροειδείς χτυπούν ο ένας τον άλλον, τα μικρά κομμάτια που σπάνε ονομάζονται μετεωροειδή.

Μετεωρίτης: Εάν ένα μετεωροειδές εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης, αρχίζει να εξατμίζεται και στη συνέχεια γίνεται μετεωρίτης. Στη Γη, θα μοιάζει με μια λωρίδα φωτός στον ουρανό, επειδή ο βράχος καίγεται.

Μετεωρίτης: Εάν ένα μετεωροειδές δεν εξατμιστεί πλήρως και επιβιώσει από το ταξίδι μέσω της ατμόσφαιρας της Γης, μπορεί να προσγειωθεί στη Γη. Σε αυτό το σημείο, γίνεται μετεωρίτης.

Κομήτης: Όπως οι αστεροειδείς, ένας κομήτης περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Ωστόσο, αντί να κατασκευάζεται κυρίως από βράχο, ένας κομήτης περιέχει άφθονο πάγο και φυσικό αέριο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εκπληκτικές ουρές πίσω τους (χάρη στον ατμό πάγου και σκόνης).


Πηγές ανάρτησης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου