Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στο σύμπαν εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος




Οι αστρονόμοι έχουν ξεχάσει την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που βρισκόταν στον γαλαξία Abell 2261. Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα ίχνος για την ύπαρξη ενός διαστημικού αντικειμένου.



 Σύμφωνα με την Sciencealert, η εξαφάνιση μιας από τις μεγαλύτερες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο σύμπαν έχει εγείρει ερωτήματα στον επιστημονικό κόσμο, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή που μελετάται.

Το Abell 2261 είναι ένα σύμπλεγμα γαλαξιών, ένα σύστημα γαλαξίας που συνδέεται με τη βαρύτητα, μια από τις μεγαλύτερες δομές του σύμπαντος. Στο κέντρο του Abell 2261 βρίσκεται ο φωτεινότερος γαλαξίας του, A2261-BCG, με τον μεγαλύτερο καταγεγραμμένο γαλαξιακό πυρήνα, περίπου 10.000 έτη φωτός.

Με βάση τη μάζα του γαλαξία, θα πρέπει να υπάρχει μια μαύρη τρύπα με πυρήνα μάζας τουλάχιστον τριών έως 100 δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών. Συγκριτικά, η υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας είναι μόνο τέσσερα εκατομμύρια ηλιακές μάζες.

Αντί όμως της ακτινοβολίας που είναι χαρακτηριστική μιας ενεργής υπερμεγέθης μαύρης τρύπας, ο πυρήνας του A2261-BCG είναι γεμάτος με μια διάχυτη ομίχλη με έντονο φως του αστεριού. Δεν μπορούσαν να εντοπιστούν ίχνη μαύρης τρύπας με τα τηλεσκόπια Hubble ή Chandra.

Τώρα μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Kayhan Gulthekin του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δοκιμάζει την υπόθεση ότι η μαύρη τρύπα θα μπορούσε να εκτοξευθεί από το A2261-BCG.

Αυτή η ιδέα είναι σύμφωνη με τη θεωρητική λογική της ύπαρξης ενός βαρυτικά συνδεδεμένου συστήματος γαλαξιών, το οποίο, σύμφωνα με τη σύγχρονη αστρονομία κύματος βαρύτητας, μπορεί να συγχωνευθεί με άλλους γαλαξίες. Σε αυτήν την περίπτωση, οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο αυτών των συγχωνευμένων γαλαξιών ενώνονται επίσης, περιστρέφονται ο ένας προς τον άλλο για να γίνουν μια μεγάλη μαύρη τρύπα. Όταν συγχωνεύονται υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, σχηματίζονται βαρυτικά κύματα που παλμούνται στο χωροχρόνο. Και θεωρητικά, η ανάκρουση θα μπορούσε να ρίξει τη συνδυασμένη μαύρη τρύπα στην αντίθετη κατεύθυνση από τα βαρυτικά κύματα.

Για να βρουν ίχνη της μαύρης τρύπας, οι επιστήμονες προσπάθησαν να προσδιορίσουν το επίπεδο της δραστηριότητάς του. Αποδείχθηκε ότι η τελευταία δραστηριότητα του αντικειμένου καταγράφηκε περίπου 48 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι αστρονόμοι έδωσαν επίσης προσοχή στα χαρακτηριστικά του A2261-BCG και διαπίστωσαν ότι η πυκνότητα του θερμού αερίου μειώνεται καθώς πλησιάζει το κέντρο και η πυκνότητα του πιο συμπυκνωμένου αερίου δεν βρίσκεται στη μέση του πυρήνα, αλλά γύρω από αυτό.

Μπορείτε να παρατηρήσετε ακτινοβολία από μια μαύρη τρύπα όταν τρέφεται . Επομένως, η απουσία ακτινοβολίας δεν σημαίνει την απουσία του ίδιου του ουράνιου αντικειμένου στο κέντρο του A2261-BCG. Ωστόσο, είτε η μαύρη τρύπα είναι ανενεργή, είτε η δραστηριότητά της είναι πολύ χαμηλή για να εντοπιστεί από τα σύγχρονα τηλεσκόπια. Οι ειδικοί σκέφτονται μια άλλη υπόθεση για την εξαφάνιση μιας μαύρης τρύπας, ίσως ρίχτηκε πολύ πιο πέρα ​​- πέρα ​​από το πεδίο της έρευνας
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου