Ευκάλυπτος
Λατινική ονομασία: Eucalyptus globulus
Άλλες ονομασίες: -
Αγγλική ονομασία: Eucalyptus, blue gum
Δραστικές ουσίες:
Τα φύλλα του ευκαλύπτου περιέχουν τανίνη, μία πικρή ουσία, μία φλαβονική χρωστική (ευκαλυπτίνη), ένα βαλσαμικό αιθέριο έλαιο, που περιέχει κυρίως κινεόλη ή ευκαλυπτόλη και μία πικρή ρητίνη
Ιστορία:
Παραδοσιακό γιατρικό των ιθαγενών της Αυστραλίας για τους πυρετούς. Στην Ελλάδα το πρώτο δένδρο φυτεύτηκε στο βοτανικό κήπο Αθηνών το 1864 και στη συνέχεια διαδόθηκε σε όλο το κράτος λόγω των εξυγιαντικών του ιδιοτήτων.
Ο ευκάλυπτος (Eucalyptus guniie) είναι αειθαλές δέντρο 12-15 μ. που όμως βρίσκεται και σαν θάμνος πυκνά διακλαδισμένος. Τα άνθη του ευκαλύπτου είναι λευκά, αρωματισμένα.Τα φύλλα των καινούριων κλαδιών είναι πράσινα ωχρά και των παλιών κλαδιών γκριζο-πράσινα. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος με αντιπυρετικές ιδιότητες αλλά και για αρωματικά λουτρά. Η χρήση του, είτε ως αφεψήματος, είτε ως αιθέριου ελαίου, έχει σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες, είναι κυρίως αντισηπτική, μικροβιοκτόνα, απολυμαντική και βοηθητική για το αναπνευστικό σύστημα.
Θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου:
Το ευκαλυπτέλαιο που παράγεται από τον ευκάλυπτο έχει δράση αντισηπτική, σπασμολυτική, αντιπυρετική.
Ο ευκάλυπτος έτσι χρησιμοποιείται για τις φλεγμονές του αναπνευστικού, το βήχα, τον πονόλαιμο, το άσθμα. Ακόμη διεγείρει το στομάχι, είναι ορεκτικό και χωνευτικό.
Ο ευκάλυπτος σε εξωτερική χρήση είναι απολυμαντικό, αποσμημτικό, εντομοκτόνο, επουλωτικό των πληγών και των ελκών, των ελαφρών εγκαυμάτων και της πυόρροιας. Οι αντιβιοτικές του ιδιότητες το κάνουν χρήσιμο για όλες τις μολύνσεις του αναπνευστικού, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.
Είναι ακόμη ανθελμινθικό, εξουδετερώνει τα παράσιτα των εντέρων, τα σκουλήκια κ.ά.
Τα φύλλα του ευκαλύπτου έχουν Αντιβιοτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται σε όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις, σε εισπνοές αλλά και εσωτερικά με αφεψήματα κ.ά
Aντισηπτικό, αντιβιοτικό και βάλσαμο, πολύτιμο σε μολύνσεις πολλών ειδών, κυρίως όμως του ουροποιητικού και σε ελονοσία, τύφο, ιλαρά, οστρακιά.
Ο ευκάλυπτος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για μολύνσεις του αναπνευστικού: Καταπραύνει το βήχα (κάνοντας ρευστά τα φλέματα) και τις βρογχίτιδες (οξείες και χρόνιες), γρίπη, φυματίωση, άσθμα, πονόλαιμο.
Έχει υπογλυκαιμική δράση γι' αυτό είναι χρήσιμο για τους διαβητικούς.
Αντιρευματικό και καλό για τις νευραλγίες.
Ανθελμινθικό: Διώχνει εντερικά παράσιτα, σκουλήκια και οξύουρους.
Κατεβάζει τον πυρετό και ηρεμεί τον πονοκέφαλο.
Επαλείψεις με αιθέριο λάδι ευκαλύπτου επουλώνουν πληγές και έλκη, κάνουν καλό στην πυόρροια και σε ελαφριά εγκαύματα (βοηθούν στο σχηματισμό του «καρκαδιού»).
Ο ευκάλυπτος ως βότανο για κρυολόγημα:
Αν το κρυολόγημα σας ταλαιπωρεί, ρίξτε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει αφήνοντας τους ατμούs να γεμίσουν το δωμάτιο ή εισπνεύστε κρατώντας το κεφάλι σας πάνω από την κατσαρόλα (αφού την κατεβάσετε από τη φωτιά) σκεπασμένο με μια πετσέτα. Μπορείτε να ρίξετε επίσης 10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ζεστό νερό και να κάνετε εισπνοές ή να προσθέσετε στο μπάνιο σας νερό όπου έχετε βράσει μερικά φύλλα ευκαλύπτου.
Ευκάλυπτος, εναλλακτική θεραπεία για την αϋπνία:
Αν έχετε αϋπνίες, ρίξτε στην μπανιέρα σας νερό όπου έχετε βράσει φύλλα ευκαλύπτου μαζί με πευκοβελόνες και κλωνάρια δεντρολίβανου και θυμαριού. Η ίδια «συνταγή» ενδείκνυται και σε περίπτωση που υποφέρετε από ρευματισμους.
Φύλλα ευκάλυπτου για γερά ούλα και τις παθήσεις των ούλων
Αν τα ούλα σας ματώνουν κάποια φορές ή υποφέρετε από ουλίτιδα, ο ευκάλυπτος μπορεί να σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε. Σε ένα φλιτζάνι νερό βράστε μερικά φύλλα και ξεπλύνετε το στόμα σας μετά το βούρτσισμα. Με το ίδιο αφέψημα μπορείτε επίσης να κάνετε γαργάρες σε περίπτωση πονόλαιμου.
Δείτε: Σπιτικές συνταγές για τη περιποίηση των δοντιών!
Η χρήση του ευκάλυπτου στην εναλλακτική ιατρική:
Ο ευκάλυπτος είναι ισχυρό αντισηπτικό και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε βακτηριδιακές και ιογενείς προσβολές. Η επίδραση του ευκαλύπτου στο δέρμα είναι δροσιστική και αντιπυρετική. Είναι αντιφλεγμονώδες και καλός για εγκαύματα και επώδυνες αρθρώσεις. Είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία των καλόγερων, των σπυριών, των ψειρών της κεφαλής και του απλού έρπητα. Η χρήση του έχει αποτέλεσμα και σε συναισθηματικό επίπεδο μιας και τονώνει, αναζωογονεί, καθαρίζει και διεγείρει το μυαλό και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπνηλίας. Βοηθά επίσης, στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων, γρίπης, λοιμώξεων του λαιμού, ιγμορίτιδας και πονοκεφάλων, ανακουφίζει από τον δυνατό, ξηρό βήχα, μετριάζει τη δύσπνοια του άσθματος και της βρογχίτιδας απελευθερώνοντας τη βλέννα. Ακόμη χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη, των εντερικών παρασίτων και της πυόρροιας.
Τρόπος χρήσης:
Χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου με κομπρέσες και επιθέματα, εισπνοές, γαργάρες, εξατμιστήρες, λουτρά, επαλείψεις και εντριβή θώρακα ή μασάζ. Ωστόσο η χρήση και η δοσολογία του θέλει προσοχή γιατί μπορεί να ερεθίσει ένα ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα ή τα νεφρά. Πρέπει επίσης να προσέχουμε να μην έρχεται σε επαφή το αδιάλυτο αιθέριο έλαιο με το δέρμα.
* Αφέψημα: 3 φύλλα (ή ένα κουτάλι σούπας αν είναι ψιλοκομμένα) για κάθε φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να κοχλάσει το νερό για ένα λεπτό, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 10 λεπτά, να βγάλει τις ουσίες του.
Πίνουμε 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Μία καλή συνταγή για εισπνοές σε περιπτώσεις βρογχικών και ιγμορίτιδας είναι να ρίξετε σε νερό που βράζει μια αναλογία από ένα μέρος λεβάντας, δύο μέρη πευκοβελόνες και θυμάρι και τέσσερα μέρη φύλλων ευκαλύπτου.
Με εφαρμογή 2-3 φορές το 24ωρο μπορεί σε μία ως δύο βδομάδες να δείτε θαυμαστά αποτελέσματα.
* Έγχυμα: Μουλιάζουμε 25 γραμμάρια φύλλα σε ένα λίτρο ζεστό νερό, για 10 λεπτά.
Πίνουμε 3-4 φορές την ημέρα.
Εξωτερική Χρήση: Αν ρίξουμε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει και τα αφήσουμε να γεμίσουν με ατμούς την ατμόσφαιρα του δωματίου όχι μόνο διευκολύνεται η αναπνοή του γριττια-σμένου ή του ασθματικού, αλλά σκοτώνονται και τα περισσότερα μικρόβια σταφυλόκοκκου που βρίσκονται στον αέρα. Και προστατεύει από μεταδοτικές αρρώστιες.
Άλλες ιδιότητες του ευκαλύπτου:
O Ευκάλυπτος έχει ανανεωτική, δροσιστική και αποσμητική επίδραση στο σώμα μας. Αυξάνει την αυτοσυγκέντρωσή μας ακόμη και σε περιπτώσεις που έχουμε υψηλό πυρετό. Χρησιμοποιούμενο σε μασάζ σε ζεστή μορφή, αντιμετωπίζει πόνους των μυών, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς και την φτωχή κυκλοφορία του αίματος. Το αιθέριο λάδι Ευκάλυπτου, ανανεώνει το μυαλό μας αυξάνοντας παράλληλα την αυτοσυγκέντρωσή μας.
Οι ατμοί του ευκαλύπτου που βράζει ιονίζουν την ατμόσφαιρα του δωματίου και την κάνουν υποφερτή, όσο μολυσμένος κι αν είναι ο αέρας από το «νέφος».
Προφυλάξεις και παρενέργειες από τη χρήση ευκαλυπτέλαιου
Γενικά η εσωτερική χρήση σε μεγάλες δόσεις ερεθίζει τα νεφρά. Κι αν πιει κανείς 3-5ml ευκαλυπτέλαιο μπορεί να πάθει ναυτία και επιγαστρικό άλγος ή και να πεθάνει μέσα σε δύο ώρες.
Αντίθετα, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ατόμων που συνήλθαν μετά από δόση 20-30ml. Δεν έχουν όμως ερευνηθεί αρκετά οι τυχόν παρενέργειες τόσο συμπυκνωμένων δόσεων.
Η χρήση ευκάλυπτου και ευκαλυπτέλαιου δεν συστήνεται σε άτομα με υψηλή πίεση.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η θεραπεία της γρίπης με ευκάλυπτο:
Ο Παρισινός ανταποκριτής Αγγλικής ημερίδας διηγείται την αφήγηση πειράματος που υπήρξε το αντικείμενο:
Κατόπιν προσβολής ινφλουέντζας (γρίπης), κατελήφθη από ισχυρά βρογχίτιδα καθώς όλα τα σε παρόμοια περίπτωση φάρμακα, ακόμη και υποδερμικές ενέσεις μορφίνης απέβησαν μάταια.
Έχοντας κατά τύχη φιάλη από ευκάλυπτο που μου είχε αποσταλεί από το Λονδίνο, συνέλαβα την ιδέα να καταπιώ γενναία δόση. Δεν παρήλθε μία ώρα και αισθάνθηκα αισθητή βελτίωση της κατάστασής μου.
Εξακολούθησα να πίνω από το φάρμακο αυτό μέχρι το σταμάτημα του βήχα και μετά από δύο μέρες σηκώθηκα εντελώς θεραπευμένος.
«Εάν είναι αλήθεια, πρόσθεσε ο συγγραφέας που έγραψε αυτό το άρθρο, ότι η ινφλουέντζα είναι μιασματική ασθένεια ή όπως λένε σήμερα μικροβιακή, δε μου φαίνεται αμφίβολο ότι η ουσία της ευκαλύπτου είναι το θεραπευτικό φάρμακο της γρίπης.
Είναι γνωστό άλλωστε από πολύ καιρό, ότι στα μέρη όπου μαστίζονται από τη μαλάρια, οι ευκάλυπτοι ένεκα των ισχυρών αναθυμιάσεων τους, είναι προληπτικό φάρμακο κατά του πυρετού.
Οικογένεια που κατοικούσε σε πυρετώδη μέρη, αλλά της οποίας η κατοικία περικυκλωνόταν από πυκνή φυτεία ευκαλύπτων, τίποτα πιθανώς είχε να φοβηθεί, ενώ άλλη οικογένεια που κατοικούσε μόνο ένα μίλι από εκεί, χωρίς να περικλύζετε το σπίτι αυτής από ευκαλύπτους, θα δεκατίζετε από τους πυρετούς.»
Αφήνουμε στον ανταποκριτή της Αγγλικής εφημερίδας την ευθύνη αυτών των διαβεβαιώσεων, χωρίς να επιφέρουμε καμία αντίρρηση.
Εν τούτοις, σήμερα είναι βέβαιο ότι οι μεγάλες φυτείες ευκαλύπτων εξυγιαίνουν τα πυρετώδη μέρη, πιθανόν η μικροβιοκτόνος δύναμη αυτών να είναι ωφέλιμη στις οξείες ασθένειες των αναπνευστικών οργάνων, όπως άλλωστε ειπώθηκε πολλές φορές.
Εάν αυτό έτσι είναι, θα ήταν φρόνιμο, κατά τις ιδιαίτερες αυτές περιπτώσεις, να καλλιεργούμε σε κιβώτια ευκαλύπτους τις οποίες να τοποθετούμε στα δωμάτια των ασθενών, για αναμιγνύονται οι αναθυμιάσεις αυτών με τον αέρα των οικημάτων.
Ο Παρισινός ανταποκριτής Αγγλικής ημερίδας διηγείται την αφήγηση πειράματος που υπήρξε το αντικείμενο:
Κατόπιν προσβολής ινφλουέντζας (γρίπης), κατελήφθη από ισχυρά βρογχίτιδα καθώς όλα τα σε παρόμοια περίπτωση φάρμακα, ακόμη και υποδερμικές ενέσεις μορφίνης απέβησαν μάταια.
Έχοντας κατά τύχη φιάλη από ευκάλυπτο που μου είχε αποσταλεί από το Λονδίνο, συνέλαβα την ιδέα να καταπιώ γενναία δόση. Δεν παρήλθε μία ώρα και αισθάνθηκα αισθητή βελτίωση της κατάστασής μου.
Εξακολούθησα να πίνω από το φάρμακο αυτό μέχρι το σταμάτημα του βήχα και μετά από δύο μέρες σηκώθηκα εντελώς θεραπευμένος.
«Εάν είναι αλήθεια, πρόσθεσε ο συγγραφέας που έγραψε αυτό το άρθρο, ότι η ινφλουέντζα είναι μιασματική ασθένεια ή όπως λένε σήμερα μικροβιακή, δε μου φαίνεται αμφίβολο ότι η ουσία της ευκαλύπτου είναι το θεραπευτικό φάρμακο της γρίπης.
Είναι γνωστό άλλωστε από πολύ καιρό, ότι στα μέρη όπου μαστίζονται από τη μαλάρια, οι ευκάλυπτοι ένεκα των ισχυρών αναθυμιάσεων τους, είναι προληπτικό φάρμακο κατά του πυρετού.
Οικογένεια που κατοικούσε σε πυρετώδη μέρη, αλλά της οποίας η κατοικία περικυκλωνόταν από πυκνή φυτεία ευκαλύπτων, τίποτα πιθανώς είχε να φοβηθεί, ενώ άλλη οικογένεια που κατοικούσε μόνο ένα μίλι από εκεί, χωρίς να περικλύζετε το σπίτι αυτής από ευκαλύπτους, θα δεκατίζετε από τους πυρετούς.»
Αφήνουμε στον ανταποκριτή της Αγγλικής εφημερίδας την ευθύνη αυτών των διαβεβαιώσεων, χωρίς να επιφέρουμε καμία αντίρρηση.
Εν τούτοις, σήμερα είναι βέβαιο ότι οι μεγάλες φυτείες ευκαλύπτων εξυγιαίνουν τα πυρετώδη μέρη, πιθανόν η μικροβιοκτόνος δύναμη αυτών να είναι ωφέλιμη στις οξείες ασθένειες των αναπνευστικών οργάνων, όπως άλλωστε ειπώθηκε πολλές φορές.
Εάν αυτό έτσι είναι, θα ήταν φρόνιμο, κατά τις ιδιαίτερες αυτές περιπτώσεις, να καλλιεργούμε σε κιβώτια ευκαλύπτους τις οποίες να τοποθετούμε στα δωμάτια των ασθενών, για αναμιγνύονται οι αναθυμιάσεις αυτών με τον αέρα των οικημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου