Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Σεισμός στη Σάμο: Η μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα







Τι λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκάνας:










Η μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ύστερα από μεγάλο σεισμό είναι αυτή που έγινε την περασμένη Παρασκευή, στον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Δρ Αθανάσιου Γκανά, διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, γεωλόγο και σεισμολόγο, είχαμε 37 εκατοστά προς νότο στο Καρλόβασι Σάμου.

Όπως επισήμανε στο protothema.gr ο κ. Γκανάς «Αυτό προέκυψε από την διαφορά θέσης του σταθμού GPS πριν και μετά τον σεισμό της Παρασκευής. Αυτή η μεγάλη μετατόπιση έγινε γιατί το Καρλόβασι είναι ακριβώς απέναντι από το κέντρο του σεισμικού ρήγματος». 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής ο κ. Γκανάς και η ομάδα του το ρήγμα το οποίο έδωσε τον φονικό σεισμό έχει μήκος 39 χιλιόμετρα. Επίσης υπήρξε μετατόπιση προς νότο 6,5 εκατοστά στο Βαθύ και 2,5 ανύψωση του εδάφους.

  



«Σύμφωνα με τα ανύσματα μετατόπισης που μας δείχνουν πως κινήθηκε το έδαφος. Έτσι η Σάμος μετακινήθηκε 6,5 εκατοστά το Βαθύ και έχουμε και τη μεγαλύτερη μετατόπιση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και είναι 37 εκατοστά στο Καρλόβασι. Όλο το νησί μετατοπίστηκε προς νότο, αλλά όχι το ίδιο σε όλα τα σημεία. Το Καρλόβασι μετατοπίστηκε τόσο γιατί είναι πιο κοντά στο ρήγμα. Αυτές οι αλλαγές έγιναν μέσα σε 20 δευτερόλεπτα όσο διήρκησε η διάρρηξη. Μετατοπίστηκε η Σάμος, η Ικαρία και η ακτή της Μικράς Ασίας. Η Σμύρνη μετατοπίστηκε 4 εκατοστά προς το βορρά», εξηγεί ο κ. Γκανάς.




Όσον αφορά τη μετασεισμική ακολουθία ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς είπε στο protothema.gr: «Η μετασεισμική ακολουθία των 7 στην κλίμακα σεισμικής ροπής, όπως είναι η νέα μέθοδος μέτρησης, εξελίσσεται ομαλά με εξαίρεση τον μεγάλο μετασεισμό ο οποίος ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί. Παρατηρούμε ότι οι μετασεισμοί συγκεντρώνονται στο ανατολικό και δυτικό άκρο του ρήγματος, το οποίο έχει μήκος 39 χιλιόμετρα και είναι από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου