Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

«HoloLens 2»: Εργαζόμενοι της Microsoft ζητούν την απόσυρση της τεχνολογίας από τον στρατό












Τη νέα αναβαθμισμένη έκδοση της συσκευής επαυξημένης πραγματικότητας HoloLens 2, παρουσίασε η Microsoft στη Βαρκελώνη, λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια της μεγάλης, διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας Mobile World Congress.



Η νέα συσκευή HoloLens, που φοριέται στο κεφάλι, κατασκευάστηκε –σύμφωνα με τους ειδικούς- για να προσφέρει στους χρήστες της συγκεκριμένης τεχνολογίας μια ολοκληρωμένη εμπειρία «εμβύθισης» σε τρισδιάστατα εικονικά περιβάλλοντα, τα οποία όμως συνδυάζονται με την πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, οι εικόνες της πραγματικής ζωής συνδυάζονται με τρισδιάστατα γραφικά και «ολογράμματα» προκειμένου οι χρήστες να βιώνουν ορισμένες «εξωπραγματικές» εμπειρίες σα να είναι αληθινές.

Όπως αναφέρεται από το BBC και το πρακτορείο Reuters, παρακολουθώντας τις κινήσεις των ματιών και των χεριών του χρήστη, το HoloLens 2 μπορεί να δώσει την αίσθηση, σε όποιον το χρησιμοποιεί, ότι αγγίζει και χειρίζεται ολογράμματα, παίζοντας π.χ. μουσική σε ένα εικονικό πιάνο.

Στόχος της εταιρείας Microsoft είναι να μην χρησιμοποιείται η συσκευή μόνο για ψυχαγωγία αλλά να αξιοποιείται και επαγγελματικά, στους τομείς της ιατρικής, της κατασκοπίας κλπ.

Ωστόσο, ενόψει μιας πιο διευρυμένης χρήσης της εν λόγω καινοτομίας, δύο μέρες πριν από την παρουσίασή της συσκευής, δημοσιεύτηκε στο Twitter μια επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφουν 94 εργαζόμενοι της Microsoft, ζητώντας να μην χρησιμοποιηθεί το HoloLens 2 ως τεχνολογία πολέμου. Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλούν την εταιρεία να ακυρώσει τη συμφωνία της, ύψους 480 εκατομμυρίων δολαρίων, με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη στρατιωτικών εφαρμογών του HoloLens. Οι εργαζόμενοι ζητούν να σταματήσει η ανάπτυξη από την εταιρεία «όλων των οπλικών τεχνολογιών» και συγκεκριμένα αναφέρουν: «Δεν θέλουμε να αναπτύξουμε όπλα και απαιτούμε να έχουμε λόγο στο πώς χρησιμοποιείται η δουλειά μας».

Η επίμαχη συμφωνία -που υπογράφτηκε τον περασμένο Νοέμβριο- ανάμεσα στη Microsoft και στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ έχει την ονομασία Integrated Visual Augmentation System (IVAS) και προβλέπει την παροχή τουλάχιστον 2.500 συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας στον αμερικανικό στρατό, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης. Αξιοσημείωτο είναι ότι, οι συσκευές για το στρατό θα μπορούσαν να φθάσουν και τις 100.000.

Απαντώντας στις αντιδράσεις, η Microsoft ανακοίνωσε ότι λαμβάνει υπόψη της τις αντιρρήσεις των εργαζομένων. Εντούτοις, επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου της, Μπραντ Σμιθ, σύμφωνα με την οποία ισχύει η δέσμευση της να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την επιβολή νομοθεσίας για τη διασφάλιση της υπεύθυνης χρήσης των νέων τεχνολογιών. Από πλευράς Πενταγώνου δεν έχει υπάρξει ακόμα σχόλιο για την υπόθεση.

Όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, η νέα εκδοχή της συσκευής HoloLens έχει μεγαλύτερη ανάλυση από την πρώτη (που παρουσιάστηκε το 2016), ενώ παράλληλα «επαυξάνει» την πραγματικότητα σε υπερδιπλάσιο μέρος του οπτικού πεδίου του χρήστη. Η τιμή της έκδοσης Enterprise του HoloLens 2 ορίστηκε στα 3.500 δολάρια (τιμή μειωμένη περίπου κατά 30% σε σχέση με αυτήν της προηγούμενης έκδοσης).

Φεβρουάριος 28, 2019
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC/ Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου