Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Νέο μήνυμα προς VMRO: Η διεθνής κοινότητα δεν θέλει εκλογές στην ΠΓΔΜ

Νέο μήνυμα προς VMRO: Η διεθνής κοινότητα δεν θέλει εκλογές στην ΠΓΔΜ | in.gr

Εντείνονται οι πιέσεις προς το VMRO από την κυβέρνηση και τον διεθνή παράγοντα προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, όπως γίνεται φανερό και από δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ΜΙΑ

Πρόκειται για ένα δημοσίευμα που… θυμίζει πολύ έντονα τη ρητορική του Ζόραν Ζάεφ και της Δύσης, το οποίο τιτλοφορείται: «Το σημερινό αδιέξοδο πρέπει να επιλυθεί στο Κοινοβούλιο και όχι σε πρόωρες εκλογές, λέει η Διεθνής κοινότητα». Πρόκειται για ένα τηλεγράφημα που δημοσιευτεί στην κανονική, καθώς και στην αγγλική έκδοση.

Το κείμενο φιλοξενεί δηλώσεις ευρωπαίων Αξιωματούχων, καθώς και του Ζόραν Ζάεφ στην πρώτη συνέντευξη του, μετά το δημοψήφισμα και όλοι συμφωνούν ότι οι εκλογές πρέπει να αποποφευχθούν, πετώντας το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενα τους είναι εκείνη που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές άμα δεν πει το «Ναι» στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από το δημοψήφισμα στην »Μακεδονία». Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ παραμένει μια προτεραιότητα, την οποία ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και οι πολυάριθμοι διεθνείς αξιωματούχοι έχουν εγκαταλείψει. Η »Μακεδονία», όπως λένε, δε χρειάζεται πρόωρες εκλογές, αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα είναι να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία των 2/3 στο Κοινοβούλιο» ξεκινάει το κείμενο.

Στη συνέχεια το κείμενο παραθέτει τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου Διερεύνησης της Κομισιόν, Γιοχάνες Χαν, στην αυστριακή εφημερίδα Kurier. Όπως αναφέρει το ΜΙΑ, ο κ. Χαν δήλωσε πως δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές στα Σκόπια. Αντιθέτως η ευκαιρία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, ώστε να εξασφαλιστούν τα 2/3 της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Ελλάδα.

Μάλιστα επανέλαβε τη δήλωση του κ. Χαν, ότι έχει μεταφέρει αυτή του την άποψη στον πρωθυπουργό της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, μιας και «οι νέες εκλογές θα καθυστερήσουν μόνο το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, η οποία προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του 2019».

Στη συνέχεια το παραθέτει δηλώσεις μέλους της γερμανικής Bundestag, Θόρσεν Φρέι, ο οποίος παρευρέθηκε στα Σκόπια στα πλαίσια διεθνούς φόρουμ με το όνομα «Οικοδόμηση γεφυρών – Πολιτική και Οικονομία».


Σύμφωνα με τα λεγόμενα του «αυτή τη στιγμή η »Μακεδονία» βρίσκεται σε πολύ αποφασιστική περίοδο μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα και θα πρέπει μακροπρόθεσμα να ληφθεί απόφαση για το μέλλον της χώρας, έφτασε η στιγμή που η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν μια κοινή πολιτική λύση», είπε αρχικά, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο ΜΙΑ, και συνέχισε: «κατά τη γνώμη μου, πιστεύω ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να βρουν από κοινού μια καλή λύση προς όφελος της χώρας».

Τέλος το MIA, αναδημοσιεύει κάποια κομμάτια από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είπε πως «Θα κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα για να διασφαλίσουμε την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, όμως εφόσον η αντιπολίτευση προσπαθήσει να παρεμποδίσει το μέλλον της »Μακεδονίας» για μικροκομματικούς λόγους οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες», ωστόσο τόνισε πως πιστεύει ότι η διαδικασία ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο θα του αποφέρει τα 2/3 που απαιτούνται μιας και «το 80% των πολιτών στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας».

Αναφερόμενος και πάλι στην αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε πως ακόμα και εκείνοι είναι υπέρ της εισόδου της χώρας στην ΕΕ, όμως οι «πολιτικοί υπολογισμοί» τους κάνουν να φέρονται με αυτόν τον τρόπο. «Αν ρωτήσετε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης θα πει »ναι» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τον πιστεύω, όμως ελπίζει πως το κόμμα του θα επιστρέψει στην εξουσία και γιαυτό θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου