Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Εφημερίδα των Σκοπίων καταγγέλλει χρηματισμό από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για να βγει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα



Η εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο με αποσπάσματα δημοσιευμάτων διεθνών μέσων ενημέρωσης για τα χρήματα που δόθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για προπαγανδιστικούς σκοπούς στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ.

Τα Σκόπια, όπως επισημαίνεται, έγιναν πεδίο δράσης ευρωπαϊκών, αμερικανικών και ρωσικών παραγόντων και έπεσαν πολλά χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν σε ομάδες υπέρ ή κατά του δημοψηφίσματος και στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Κατά την προεκλογική περίοδο δημιουργήθηκκαν, μάλιστα, δεκάδες ιστοσελίδες από το εξωτερικό στη σλαβική γλώσσα προκειμένου να διασπάσουν ή να τονώσουν –ανάλογα- το μέτωπο της αντιπολίτευσης.

Χρηματίστηκαν ομάδες για να κάνουν διαδηλώσεις υπέρ ή κατά της συμμετοχής στο δημοψήφισμα. Εκτός από τα χρήματα της Δύσης, ρίχτηκαν και από τη Ρωσία, όπως επισημαίνεται.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ηγέτες του κόσμου εισέβαλαν στην πρωτεύουσα, Σκόπια, για το δημοψήφισμα. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς, χρησιμοποίησε την επίσκεψή του για να προειδοποιήσει τη ρωσική καμπάνια παραπληροφόρησης που είχε στόχο την υπονόμευση και την καταστολή της εκστρατείας αλλαγής του ονόματος. Η Μόσχα κατηγορήθηκε ότι προσέλαβε διαδηλωτές και επιχείρησε να δωροδοκήσει αξιωματούχους», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αλλά οι Ρώσοι δεν ήταν οι μόνοι που προσπάθησαν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις για επιρροή στη ‘Μακεδονία’, αναφέρει το Γραφείο Διερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Το Γραφείο πληροφορήθηκε ότι μια βρετανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων που ειδικεύεται σε πράξεις ‘κάτω από το ραντάρ’ για να επηρεάσει ψηφοφόρους, έτρεξε στην εκστρατεία του «ΝΑΙ» στην πΓΔΜ και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας για το έργο της εκεί.


» Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι μια άλλη εταιρεία δημοσίων σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου προσέφερε υπηρεσίες υποστήριξης στην αλλαγή του ονόματος, η οποία στο σχεδιασμό της περιελάμβανε τη δημιουργία ψευδών λογαριασμών στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης «για να διεισδύσει και να διαιρέσει την αντιπολίτευση».
Διαβάστε Τουρκία - Οι ΗΠΑ μας περικυκλώνουν μέσω Ελλάδος

Το χαρτί του πολέμου παίζει ο Γιούνκερ και εκβιάζει

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα από τη Βιένη για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει «την ιδέα της προένταξης” για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή της, είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστρίας.

Στην ουσία θέλει να στείλει μήνυμα στους Σκοπιανούς και να εκφοβίζει, για να περάσουν άρον-άρον οι αλλαγές στα Σκόπια.

«Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (…) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990” στην περιοχή, προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου