Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Υπόγειο Γκραντ Κάνιον στην Ανταρκτική


Υπόγειο Γκραντ Κάνιον στην Ανταρκτική


Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς του Imperial College του Λονδίνου χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονο εξοπλισμό (ειδικά ραντάρ κ.α) εντόπισαν κάτω από το παγοκάλυμμα μιας περιοχής στην Ανατολική Ανταρκτική τα ίχνη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα γιγάντιου φαραγγιού.

 Οι ερευνητές εντόπισαν ροές υπόγειων υδάτων που παραπέμπουν σε ένα μεγάλο δίκτυο ποταμών αλλά και μια επίσης μεγάλη λίμνη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η λίμνη αυτή έχει έκταση 1.250 τετραγωνικά χλμ. Στο άρθρο τους στην επιθεώρηση «Geology» υποστηρίζουν ότι τα ποτάμια και η λίμνη βρίσκονται εντός ενός γιγάντιου φαραγγιού βάθους ενός χλμ και μήκους 1.100 χλμ.

Με δεδομένο ότι το Γκραντ Κάνιον έχει βάθος 1.6 χλμ. και μήκος 445 χλμ. αν τελικά η εκτίμηση των ερευνητών επιβεβαιωθεί θα έχουμε να κάνουμε πιθανότατα με το μεγαλύτερο σε έκταση φαράγγι στον πλανήτη. Το φαράγγι βρίσκεται κάτω από το παγοκάλυμμα μιας περιοχής που ονομάζεται Γη της Πριγκίπισσας Ελισάβετ και παραχωρήθηκε από τη Βρετανία (η οποία διεκδίκησε και κέρδισε την περιοχή) στην Αυστραλία. Οι ερευνητές εκτιμούν πως η λίμνη και το φαράγγι είτε προϋπήρχαν του παγοκαλύμματος είτε είναι προϊόντα της ροής υδάτων κάτω από τους πάγους.

Ενας από τους χάρτες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές στον οποίο καταγράφονται οι γεωλογικές δομές που παραπέμπουν στην ύπαρξη μιας λίμνης και ενός δικτύου τάφρων στις ανατολικές ακτές της Ανταρκτικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου