Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ανθισε το πρώτο διαστημικό λουλούδι

Ανθισε το πρώτο διαστημικό λουλούδι

Πριν από λίγους μήνες το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού καλλιέργησε με επιτυχία ένα είδος μαρουλιού το οποίο κατανάλωσε. 

Αμέσως μετά οι αστροναύτες φύτεψαν λουλούδια στα εργαστήρια του Σταθμού. Ηταν η πρώτη προσπάθεια καλλιέργειας λουλουδιών σε διαστημικές συνθήκες και ήταν πολύ σημαντικό γιατί η καλλιέργεια λουλουδιών είναι πιο σύνθετη διαδικασία από εκείνη ενός μαρουλιού.
 Οπως ανακοίνωσε η NASA το πρώτο… διαστημικό λουλούδι άνθισε!

Το πείραμα όπως είναι ευνόητο αναμένεται να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την καλλιέργεια λουλουδιών σε πρώτο επίπεδο αλλά και γενικότερα φυτών στο Διάστημα. Να σημειωθεί ότι για το 2017 έχει προγραμματιστεί η καλλιέργεια ντομάτας στον ISS εγχείρημα που αν στεφθεί με επιτυχία θα είναι εξαιρετικά σημαντική αφού πρόκειται για βασική τροφή την οποία θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους τα μέλη επανδρωμένων αποστολών σε μακρινούς προορισμούς. Δείτε εδώ την εξέλιξη της καλλιέργειας της ζίνιας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Το λουλούδιΤο Γένος Ζίνια αποτελείται από 20 είδη ετήσιων και πολυετών φυτών της οικογένειας Asteraceae (μαργαρίτα) . Είναι ιθαγενές των ξερών γρασιδότοπων, σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις Νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Νότια Αμερική , με το κέντρο της διαφοροποίησης να εντοπίζεται στο Μεξικό. Το όνομα του γένους τιμά τον Γερμανό βοτανολόγος Johann Gottfried Zinn (1727-1759). Οι ζίνιες είναι τα πλέον δημοφιλή λουλούδια τόσο για καλλιέργεια σε κήπους όσο και για «στολίζουν» τα δωμάτια στα σπίτια. Οι ζίνιες έχουν πολλές διαφορετικές μορφές. Όπως οι ντάλιες και τα χρυσάνθεμα, έτσι και οι ζίνιες έχουν διάφορες ποικιλίες λουλουδιών τα οποία μπορούν να είναι μονά, διπλά ή ημίδιπλα. Διαθέτουν επίσης μεγάλο αριθμό έντονων χρωμάτων, στην πραγματικότητα τα άνθη της υπάρχουν σχεδόν σε κάθε απόχρωση εκτός από μπλε.Στη δεκαετία του 1980 και τις αρχές του 1990 ο Ρωσικός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε την πραγματοποίηση πειραμάτων καλλιέργειας διαφόρων φυτών (ρύζι, καλαμπόκι) ανάμεσα τους κάποιο είδος λουλουδιού στον διαστημικό σταθμό ΜΙΡ. Ομως δεν δίνονταν πολλές λεπτομέρειες και στοιχεία για αυτά τα πειράματα και ο έντονος ανταγωνισμός στην διαστημική κούρσα εκείνης της εποχής έκανε πολλές σχετικές ανακοινώσεις να αμφισβητούνται είτε από την μία ή την άλλη πλευρά είτε από την επιστημονική κοινότητα. Για αυτό το συγκεκριμένο πείραμα που γίνεται με πλήρη δημοσιότητα και περιγραφή όλων των σταδιών της διαδικασίας θεωρείται ως η πρώτη πετυχημένη καλλιέργεια λουλουδιού. Πιθανώς να πραγματοποιήθηκε καλλιέργεια λουλουδιών και στον ΜΙΡ αλλά μέχρι στιγμής η διεθνής κοινότητα αποδέχεται το πείραμα με τις ζίνιες στον ISS ως το πρώτο πετυχημένο του είδους.

Ολος ο διεθνής Τύπος έτσι το υποδέχεται και επίσης το αποδέχεται και η Wikipedia στη σχετική της ανάρτηση https://en.wikipedia.org/wiki/Zinnia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου