Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Εντείνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους στην Νέα Υόρκη



Αναζητείται ακόμα στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης ο Ελληνας που κατοικούσε σε ένα από τα κτίρια του Χάρλεμ που κατέρρευσαν την Τετάρτη, μετά από διαρροή φυσικού αερίου. Το όνομα του Ανδρέα Παναγόπουλου δεν βρίσκεται στους καταλόγους των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης που νοσηλεύονται τραυματίες από τη χθεσινή ισχυρή έκρηξη στο ανατολικό Χάρλεμ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες του Χριστόδουλου Αθανασάτου, Ελληνα δημοσιογράφου στο ομογενειακό κανάλι New Greek TV που εξ αρχής βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης, το ένα κτίριο στέγαζε στο ισόγειο επιχείρηση κατασκευής πιάνων και το δεύτερο μια εκκλησία, ενώ υπήρχαν διαμερίσματα και στα δύο κτίρια.o Ανδρέας Παναγόπουλος

“Αυτό που προέκυψε λίγο αργότερα είναι ότι υπήρχε μια διαρροή αερίου η οποία 15' νωρίτερα είχε γίνει γνωστή μέσω τηλεφωνήματος στην αρμόδια εταιρία ηλεκτρισμού προκειμένου να επέμβει τεχνικά και να την σταματήσει”, είπε ο κ. Αθανασάτος, προσθέτοντας ότι δεν πρόλαβε να πάει κάποιο συνεργείο και θεωρείται δεδομένο πλέον ότι ήταν η αιτία της έκρηξης στο ένα από τα δύο κτίρια, που προκάλεσε την κατάρρευση και των δύο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά πάσα πιθανότητα, ο 44-χρόνος Ανδρέας Παναγόπουλος βρισκόταν μέσα στο κτίριο, καθώς όπως ανέφερε πρόσωπο του περιβάλλοντος του, εργάζεται μέσα στο σπίτι. Η σύζυγος του Lisbeth Perez βρισκόταν εκτός σπιτιού. Η σύζυγος του, όσο και οι φίλοι του προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του. Το κινητό του καλεί, αλλά ο ίδιος δεν το σηκώνει, εντείνοντας την αγωνία για την τύχη του.

Οι διασώστες, όπως είπαν στον κ. Αθανασάτο, δεν μπορούσαν να επέμβουν πριν να κατασβεστεί η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την κατάρρευση, μειώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης εγλωβισθέντων.

Σε ερώτηση μας αν τέτοια συμβάντα είναι συχνά ο κ. Αθανασάτος ανέφερε “Τεχνικά προβλήματα σε αυτά τα παλιά κτίρια υπάρχουν. Πολλοί έχουν διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες ασφαλείας πάρα πολλές φορές. Αυτά τα κτίρια ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων χάουζινγκ πρότζεκτς (housing projects). Είναι αντίστοιχου είδους, όχι ακριβώς ίδιο, με τις δικές μας εργατικές κατοικίες. Είναι δηλαδή κτίρια τα οποία έχουν φθηνό ενοίκιο, ως επί το πλείστον. Σε πάμπολλες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν διάφορα τεχνικά θέματα. Πρόκειται για παλιές εγκαταστάσεις. Από εκεί και πέρα έγκειται στο πόσο γρήγορα θα ειδοποιηθεί η υπηρεσία και πόσο γρήγορα θα επέμβει προκειμένου να τα διορθώσει. Είναι παλαιές εγκαταστάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι και τόσο επικαιροποιημένα. Μπορεί να ήταν καλά για την εποχή τους, αλλά όχι και τώρα πλέον, είναι παλιά κτίρια”.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε ο ίδιος κάποιες μαρτυρίες και καταγγελίες λένε ότι ορισμένοι από τους ένοικους είχαν ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στο κτίριο εδώ και μέρες. Η αρμόδια εταιρία, η Κον Εντισον (Con Edison), η οποία είναι “κατά κάποιο τρόπο μια διευρυμένη ΔΕΗ”, ισχυρίζεται ότι έλαβε τηλεφώνημα στις 09.13, ενώ στις 09.31 σημειώθηκε η έκρηξη και κατέρρευσαν τα κτίρια.

Ο Ανδρέας Παναγόπουλος διέμενε στον 2ο όροφο του κτιρίου που κατέρρευσε. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές αναζητούνται τουλάχιστον εννέα άτομα που ακόμη δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από την ώρα της έκρηξης.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, το τελευταίο θύμα εντοπίστηκε στις 7:15 το πρωί της Πέμπτης, ενώ τα άλλα τρία κατά την διάρκεια της νύχτας, με το πτώμα ενός άνδρα να ανασύρεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα και στις 2:50 και 3:20 έναν άλλον άνδρα και μια γυναίκα αντίστοιχα.

Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών, που αγγίζει αυτήν την στιγμή τους 7, ενδέχεται να αυξηθεί κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς εικάζεται ότι υπάρχουν εννέα ακόμη άτομα εγκλωβισμένα στα συντρίμμια, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με σιγουριά την εξέλιξη της υγείας ορισμένων από τους δεκάδες τραυματίες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα συνεργεία εξακολουθούν να βρίσκονται στο σημείο, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερους από εκατό ενοίκους των διαμερισμάτων των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου