Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Πυραμίδιο του Amenemhat ( Αμενεμχέτ Γ') III


   



Το 1900, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης του περιβάλλοντος της Πυραμίδας του Amenemhat III
(
Αμενεμχέτ Γ')

 από τον Οργανισμό Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, βρέθηκε ένα καλοδιατηρημένο πυραμίδιο από βασάλτη, διακοσμημένο με επιγραφές και εικόνες, στην ανατολική πλευρά του οικοδομήματος. 

    
Μαύρη πυραμίδα του Amenemhat


Το αν άστραψε ποτέ στις ακτίνες του λαμπερού ήλιου του Ντασούρ σε ύψος 75 μέτρων από την επιφάνεια του οροπεδίου, είναι δύσκολο να πει κανείς... 

  
Πυραμίδα του Αμενεμχέτ Γ'



Ο χρόνος έχει αφαιρέσει την αρχική εμφάνιση της Πυραμίδας. 

Τώρα αυτό το τεχνούργημα βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου του Καΐρου, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες με την υψηλή ακρίβεια των γεωμετρικών παραμέτρων του μαζί με την άψογη τεχνική εφαρμογής επιγραφών και σχεδίων.

  




Είναι σχετικά καλοδιατηρημένο, με ιερογλυφικές επιγραφές που προσφέρουν στον βασιλιά πρόσβαση στον θεό ήλιο.

Το πυραμίδιο είναι κατασκευασμένο από ένα μόνο κομμάτι βασάλτη, και είναι ως επί το πλείστον άθικτο εκτός από μια σπασμένη γωνία.
 Έχει ύψος 1,40 μέτρα (4,6 πόδια) και μήκος βάσης 1,85 μέτρα (6,1 πόδια).

Ζυγίζει περίπου 4,5 τόνους (9.900 λίβρες). 
Τα κάτω άκρα είναι χαμηλά για να διατηρηθεί το μπλοκ στη θέση του πάνω από την πυραμίδα.

Οι τέσσερις άνω όψεις του πυραμιδίου είναι στιλβωμένες και εγγεγραμμένες. 

   



Η πλευρά που δείχνει προς τα ανατολικά κοσμείται με φτερωτό δίσκο ήλιου που πλαισιώνεται από δύο ουραίες( κόμπρες). Κάτω από αυτό, υπάρχουν δύο μάτια που αντιπροσωπεύουν τα μάτια του ίδιου του βασιλιά.

Πιο κάτω, υπάρχουν τρία ζώδια nefer που αντιπροσωπεύουν την ομορφιά ή την τελειότητα. Τέλος, υπάρχει ένας ηλιακός δίσκος που αντιπροσωπεύει τον θεό Ρα.
 Η συνολική σύνθεση λέει: «Ο Amenemhat βλέπει την τελειότητα του Ra».

Κατά μήκος του κάτω μέρους των τεσσάρων άνω όψεων, εκτείνονται δύο γραμμές επιγραφών. 

   



Gaston Maspero - https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k5724881p/f261.item
Επιγραφές στο πυραμίδιο του Amenemhat III που διατρέχουν το κάτω μέρος των τεσσάρων άνω όψεων.




Η ανατολική επιγραφή αρχίζει με:

«Ανοιχτό είναι το πρόσωπο του βασιλιά Αμενεμχάτ, παρατηρεί τον Άρχοντα του Ορίζοντα να διασχίζει τον ουρανό», το βόρειο με: «Ψηλότερη είναι η ψυχή (Βα) του βασιλιά Αμενεμχάτ από το ύψος του Ωρίωνα, και ενώνεται με το Ντουάτ».

Το όνομα του θεού Αμούν στα καρτούς του Αμενεμχάτ έχει σβηστεί. 
Αυτό μπορεί να έγινε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ακενατόν στη 18η Δυναστεία, πράγμα που σημαίνει ότι η πυραμίδα μπορεί να είχε πέσει στο έδαφος από τον αι. 1350 π.Χ.

Αυτο το 
πυραμιδίο όπως  αναφέραμε ποιο πάνω στεγάζεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Κάιρου και θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα από το Μέσο Βασίλειο, της 12ης Δυναστείας και της βασιλείας του Αμενεμχάτ Γ', που πιστεύεται ότι ήταν γύρω στο 1860-1814 π.Χ.
 Με τον αριθμό καταλόγου JE 35133.
---------------------------------------------

ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΑΜΕΝΕΜΧΕΤ 
Γ' :
Η πυραμίδα αρχικά είχε 75 μέτρα ύψος με μήκος βάσης 105 μέτρα και κλίση 57°. 
Όπως όλες οι πυραμίδες του Μέσου βασιλείου, η Μαύρη Πυραμίδα ενώ ήταν ντυμένη εξωτερικά με ασβεστόλιθο, ήταν χτισμένη με άψητες πλίνθους αντί με πέτρα. 

Τα οικοδομήματα στο επίπεδο του εδάφους περιλαμβάνουν την είσοδο στον περίβολο και τον ταφικό ναό, τα οποία περικλείουν τείχη.
 Υπάρχουν δύο σειρές τείχη, και ανάμεσά τους υπάρχουν δέκα ταφικά πηγάδια, τα οποία είναι ταφικά κτίσματα λαξευμένα στο βράχο. 
Το πυραμίδιο έχει επιγραφές και θρησκευτικά σύμβολά. 
  



Στο επίπεδο κάτω από το έδαφος υπάρχει ένα περίπλοκο δίκτυο περασμάτων. 
Η πτέρυγα του βασιλιά ήταν σε μεγάλο μέρος άθικτη, με την σαρκοφάγο και τα κανωπικά αγγεία, όμως ο βασιλιάς δεν είναι θαμμένος εκεί. 
Η πτέρυγα των βασιλισσών έχει παραβιαστεί και συληθεί. 
Στο υπόγειο συγκρότημα υπάρχουν ακόμα τέσσερεις νεκρικοί θάλαμοι, αλλά δεν είναι γνωστό σε ποιους ανήκαν. Δύο από αυτούς θεωρείται ότι ανήκουν στον Αμενεμχέτ Δ' και την Νεφρουσομπέκ.

Η Μαύρη Πυραμίδα, με τους μεγάλους διαδρόμους της, είχε πολλά κατασκευαστικά προβλήματα.

 Είναι χτισμένη σε μία τοποθεσία, μεταξύ αυτών με το χαμηλότερο επίπεδο στην Αίγυπτο, μόλις 10 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

 Υπάρχουν αμέτρητοι υπόγειοι διάδρομοι και θάλαμοι, και δεν υπάρχουν αρκετές δομικές κατασκευές να στηρίζουν τις οροφές. Η πυραμίδα δεν είναι καθόλου γερή, καθώς είναι χτισμένη με άψητες πλίνθους αντί με πέτρα. Το χαμηλό υψόμετρο, οι διάδρομοι και το ασταθές δομικό υλικό, επέτρεψαν το νερό του υδροφόρου ορίζοντα του Νείλου να περάσουν κάτω από τείχη, προκαλώντας ρωγμές και την καθίζηση ολόκληρης της πυραμίδας.


ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου