Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Τυφώνας 14 φορές μεγαλύτερος από τη Γη σαρώνει τον Ήλιο

 







Ένα ακόμη εντυπωσιακό από κάθε άποψη φαινόμενο κατέγραψε στον Ήλιο ο δορυφόρος SDO της NASA που παρακολουθεί συνεχώς το μητρικό μας άστρο και προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία που να ρίχνουν φως στους μηχανισμούς του. Το SDO κατέγραψε εικόνες από ένα τυφώνα που σχηματίστηκε στον Ήλιο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο τυφώνας που σάρωσε την επιφάνεια του Ήλιου ήταν σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολούθησαν το φαινόμενο 14 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Πιο συγκεκριμένα ο ανεμοστρόβιλος είχε ύψος 220 χιλιάδες χλμ. και κινούνταν με ταχύτητες περίπου 500 χιλιάδων χλμ./ώρα, μια πραγματικά θηριώδης κολασμένη δομή ύλης.
 Ο τυφώνας σάρωσε για περίπου 72 ώρες τις περιοχές του Βόρειου πόλου του Ήλιου εκτοξεύοντας στο Διάστημα μαγνητισμένο αέριο.


Οι ηλιακοί τυφώνες εμφανίζονται όταν κάνουν την εμφάνιση τους σπειροειδείς μαγνητικές δομές που εμφανίζονται στην επιφάνεια του άστρου.
 Όταν μια στήλη πλάσματος (ιονισμένο αέριο), γνωστή ως προεξοχή, εκτοξεύεται μέσα σε αυτή τη δομή καθοδηγείται κατά μήκος του ελικοειδούς μαγνητικού πεδίου προκαλώντας την περιστροφή του πλάσματος και συνολικά της δομής δημιουργώντας το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά για αυτούς τους τυφώνες αλλά με βάση όσα δεδομένα έχουν συλλεχθεί για αυτούς θεωρείται ότι η εμφάνιση της σχετίζεται με τη διαδικασία της αντιστροφής του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου που συμβαίνει μια φορά σε κάθε ηλιακό κύκλο ο οποίος έχει διαπιστωθεί ότι έχει διάρκεια έντεκα ετών. 
Η μαγνητική δραστηριότητα στον Ήλιο είναι εξαιρετικά έντονη εδώ και περίπου δύο μήνες παράγοντας διάφορα εντυπωσιακά φαινόμενα.

Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου