Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ινωπός (Δήλος)

 






Δίπλα στον Ινωπό ποταμό η Λητώ αγκάλιασε τη φοινικιά και γέννησε τον Απόλλωνα. Το τι ακολούθησε τη γέννηση του θεού δίνεται από τον Καλλίμαχο (Ύμνοι 4, Εις Δήλον 260 κ.ε.):



«χρυσή έγινε όλη σου η γη [αναφέρεται στη Δήλο], χρυσάφι έτρεχε όλη τη μέρα στη λίμνη σου, χρυσά φύλλα έβγαλε η ελιά σου, από χρυσάφι πλημμύρισε ο Ιωνπός ποταμός, και ήσουν συ [Δήλος] που από το χρυσό σου σώμα σήκωσες το μωρό».
---------------------------------------

Ο ποταμός Ινωπός, ένα ρέμα που πηγάζει από τις ΝΑ πλαγιές του Κύνθου για να καταλήξει στη θάλασσα του Σκαρδανά μετά από διαδρομή 1200 μ., η τροχοειδής Ιερή Λίμνη, ένας μαγεμένος νερόλακκος με κυκλικό σχήμα και ο λυγερός Φοίνικας που κρατάει ζωντανή τη μνήμη της θείας γέννησης.

(
Από την εισαγωγή της έκδοσης:
ΔΗΛΟΣ
ΟΔΗΓΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΤΣΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ )



---------------------------------------------------------

Στο βορειοανατολικό τμήμα της μικρής Δήλου ο Ινωπός χείμαρρος, σχηματίζει ένα έλος, που στην αρχαιότητα αποτελούσε την «Ιερά Λίμνη»:

  



Η Ρήνεια γνωστή και ως Μεγάλη Δήλος αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα 11εκ. ετών [γρανιτοειδή]στα νότια και παλιότερους κρυσταλλικούς σχιστόλιθους στο βόρειο τμήμα της.


 Η Δήλος και η Μύκονος αποτελείται απο παρόμοια γρανιτοειδή. Στο βορειοανατολικό τμήμα της μικρής Δήλου ο Ινωπός χείμαρρος, σχηματίζει ένα έλος, που στην αρχαιότητα αποτελούσε την «Ιερά Λίμνη». Σύμφωνα με τη μυθολογία ο τύραννος Πολυκράτης έδεσε τη Ρήνεια και την Δήλο με μια αλυσίδα γι’ αυτό βρίσκονται τόσο κοντά. Πριν από 10.000 χρόνια τα δύο νησιά πρέπει να επικοινωνούσαν. Η Ρήνεια κατοικείτο πριν από 7.000 χρόνια. 

Η Δήλος και η Ρήνεια ήταν από τα σημαντικότερα λατρευτικά και εμπορικά κέντρα της αρχαιότητας. Κατά τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου όταν οι Αθηναίοι αποφάσισαν να μην γεννιέται και να μην πεθαίνει κανείς στο ιερό νησί της Δήλου, μετατράπηκε η Ρήνεια σε απέραντη νεκρόπολη. 

Το νησί λειτουργούσε ως θεραπευτήριο στο οποίο κατέληγαν οι βαριά άρρωστοι που δεν επιτρεπόταν πλέον να παραμένουν στην Δήλο. 
Μετά την παρακμή της Δήλου η Ρήνεια εγκαταλείφθηκε. 
Τα τελευταία χρόνια το νησί πλέον χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους. 

Στα δυτικά βρισκόταν πόλη των Ρηναέων και τα σημαντικά ιερά και σε όλο το νησί υπήρχαν διάσπαρτες αγροικίες. 
Οι εύφορες κοιλάδες της καλύπτονταν από αγροκτήματα, ενώ στις πλαγιές των λόφων έβοσκαν κοπάδια αιγοπρόβατα και βοοειδή. 
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στην περιοχή είναι 6 βαθμών το 490π.Χ, 431π.Χ, 373π.Χ και το 50 π.Χ. 
Η αεροφωτογραφία λήφθηκε τον Απρίλιο, 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου