Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Μεγάλη φωτιά στη Χίο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί





Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Δευτέρας σε δασική έκταση στη Χίο, στη νότια πλευρά του νησιού, όπου περιοχές του κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 03.15 σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσα και Λιθί και εξαπλώθηκε γρήγορα, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου, των Μεστών και του Αγίου Γεωργίου Συκούσης, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα (φωτογραφίες: politischios.gr).


Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά Ελάτα, Βέσσα και Λιθί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ.Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος είπε ότι σε όσα χωριά έχει ήδη επισκεφθεί, το 70% των μαστιχοκαλλιεργειών έχουν καταστραφεί -περίπου 12 τόνοι μαστίχας.

Οι συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων, έντασης 7-8 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

Επί τόπου επιχειρούν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 72 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 11 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 21 υδροφόρες και δύο χωματουργικά μηχανήματα.

Έως τη Δύση του ηλίου πετούσαν δύο αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Με καθυστέρηση μπόρεσαν να επιχειρήσουν τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ, καθώς, λόγω του υψηλού κυματισμού στη θάλασσα, αρχικά δε μπορούσαν να εφοδιαστούν με νερό.

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας η κατάσταση παρουσίαζε βελτίωση σε σχέση με το απόγευμα. Το κυριότερο μέτωπο είναι στα Αρμόλια, ενώ υπάρχουν και άλλα διάσπαρτα.

Οι επιχειρησιακές δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται με 77 πυροσβέστες και 21 οχήματα από Αττική, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία.

Έφτασε και ο στρατός

Στο νησί μετέβησαν με ελικόπτερο ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος, για να εποπτεύσει το έργο της πυρόσβεσης, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων από την Αθήνα.

Στο νησί έφτασαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, για να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, μετά από επικοινωνία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, «ικανός αριθμός στρατιωτών» που υπηρετούν στη Χίο θα συνδράμει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας.




Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων και Πυργίου, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών, χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή. 

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης ανέφερε ότι τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ένα από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα δεύτερο από Βέσσα προς Αρμόλια και ένα τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί. «Είμαστε αισιόδοξοι, δεν υπήρξαν ζημιές στους οικισμούς θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις», είπε ο κ. Κάρμαντζης. 

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπο, η καταστροφή ξεπερνά το 90%. Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση. 
 Η φωτιά ξύπνησε μνήμες της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2012, που είχε καταστρέψει 146.000 στρέμματα.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος που βρέθηκε στο χώρο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, διαπίστωσε πως τη νύχτα ξεριζώθηκαν λόγω ισχυρών ανέμων, δύο δέντρα που έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να τα κόψουν, να προκληθεί βραχυκύκλωμα και από τους σπινθήρες να προκληθεί η πυρκαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου