Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΧΑΡΩΝΕΙΟΝ

  









Γιγάντια σκαλισμένη προτομή στην Αντιόχεια της σημερινής Τουρκίας. Χρονολογείται από την εποχή του Έλληνα Βασιλιά Αντίοχου των Σελευκιδών - 3ος αιώνας π.Χ.

 Οι ντόπιοι το ονόμαζαν '' Χαρώνειον '' και σκαλίστηκε ως αποτροπαϊκή μορφή για επιδημίες.
  

Το Χαρώνειον είναι μια αρχαία λαξευτή πέτρα προτομή στην πλαγιά του βουνού πάνω από την Αντιόχεια. 
Χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Αντιόχου στο Σελευκιδών εποχή (3ος αιώνας π.Χ.) και γι αυτο καποιοι υποθετουν οτι ισως η μορφη της προτιμης να ανηκει σε μέλος της δυναστείας των Σελευκιδών που ίδρυσε την πόλη.

Το σχήμα στον βράχο φοράει ένα πέπλο, και στο δεξί ώμο του βρίσκεται ένα (άσχημα-ξεπερασμένο) μικρότερα ντυμένο σχήμα που φαίνεται να φοραει ένα calathus, ένα κρίνο σε σχήμα καλαθιού ενός τύπου που μεταφέρονται σε πομπές προς τιμήν της Δήμητρας.




 Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις φθορές οφείλονται σε ανθρώπινη  παρέμβαση και καιρικών  συνθηκών οι, εξετάσεις έδειξαν ότι η προτομή δεν τελείωσε ποτέ.
Σύμφωνα με τον χρονογράφο(έκτο αιώνα Μαλάλα) το Χαρώνειο  σκαλίστηκε  σε μια προσπάθεια να σωθεί η Αντιόχεια από την πανούκλα προκειμένου να κατευνάσουν τον θεό  Χάροντα.

Πολλά άτομα είχαν χαθεί από την ασθένεια, ένας μάντης που ονομάζεται Leios διέταξε μια μεγάλη "μάσκα" να ξεχωρίζει  στο βουνό από την πόλη, "και να αναγράφεται και αυτό έβαλε ένα τέλος στον λοιμώδη θάνατο. Αυτή την προτομή  να την ονομάσετε ΧΑΡΩΝΕΙΟΝ. "

  

Το ΧΑΡΩΝΕΙΟΝ βρίσκεται ακριβώς έξω από την πόλη της Αντιόχειας, πάνω από το σπήλαιο Εκκλησία του Αγίου Πέτρου.
  

Σύμφωνα με την παράδοση σ΄αυτό το σπήλαιο δημιουργήθηκε και συγκεντρωθικε η πρώτη χριστιανική κοινότητα από τον Παυλο τον Βαρνάβα και τον , τον Πέτρος και στη συνέχεια, με τους πρώτους επισκόπους της πόλης.
  
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου