Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Κομισιόν: «Ουδέν σχόλιο» για παρέμβαση Ντάουνερ στο Κυπριακό

Μπαρόζο-Φούλε «φλερτάρουν» με Τύμπου.

Πακέτο επιστροφής των Βαρωσίων και νομιμοποίησης του κατεχόμενου αεροδρομίου Τύμπου, «βλέπει» σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Κομισιόν, υιοθετώντας πλήρως τις τουρκικές θέσεις, ενώ την ίδια ώρα «τα μασάει» επί της «ουσίας» της παρέμβασης Ντάουνερ προς Μπαρόζο, η οποία είχε ως στόχο να αποτρέψει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για εξασφάλιση «ενισχυμένης εμπλοκής» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό
.
Ο Πήτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, επέλεξε να μην απαντήσει σε συγκεκριμένες πληροφορίες που έθεσε ενώπιόν του ο «Φ», σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν «θεωρεί» ότι το ζήτημα νομιμοποίησης του παράνομου αεροδρομίου «Ερτζιάν» πρέπει να συζητηθεί στο ίδιο πακέτο με την πρόταση της Λευκωσίας για επιστροφή των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η «θεώρηση» της Κομισιόν για περίληψη και του «Ερτζιάν» στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας για επιστροφή των Βαρωσίων, «εμβολιάστηκε» από την Άγκυρα, η οποία «εξήγησε τις θέσεις της προς τον Επίτροπο διεύρυνσης (σ.σ. Στέφαν Φούλε) που δείχνει να κατανοεί τις τουρκικές ανησυχίες».

Το εύγλωττο «ουδέν σχόλιο» επιστράτευσε και η αν. εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν, Λεονόρ Ριμπέϊρο Ντα Σίλβα, η οποία κλήθηκε από τον «Φ» να απαντήσει κατά πόσον ο κ. Μπαρόσο ανέφερε προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στην πρόσφατη συνάντησή τους, ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δεν επιθυμεί «ενισχυμένη εμπλοκή» της Ε.Ε. στο Κυπριακό.

«Είμαι σίγουρη ότι αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπεισερχόμαστε στις λεπτομέρειες των προσωπικών συναντήσεων που ο Πρόεδρος (σ.σ. της Κομισιόν) πραγματοποιεί με άλλους ηγέτες της ΕΕ», μας ανέφερε ευγενικά η εκπρόσωπος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι η Κομισιόν, η οποία είχε σπεύσει προ μερικών ημερών να στηρίξει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και να δηλώσει ότι ουδέποτε απέστειλε επιστολή προς τον κ. Μπαρόζο, «τα μασάει», όταν το θέμα ξεπερνά την «ταχυδρομική διαδικασία» και φτάνει στην «ουσία», η οποία δεν είναι βεβαίως η αποστολή επιστολής, αλλά η παρέμβαση που όντως εκδήλωσε ο Αυστραλός επίσημος του ΟΗΕ προς την Ε.Ε.

Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε, ο κ. Μπαρόζο είχε μπροστά του σημείωμα (talking points) που ετοίμασε στενός του συνεργάτης, στο οποίο αναφερόταν η απροθυμία του Αλεξάντερ Ντάουνερ να συναινέσει σε αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό. Αυτό «συμβουλεύθηκε» ο κ. Μπαρόζο πριν διαβιβάσει προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη την απροθυμία του κ. Ντάουνερ επί του προκειμένου ζητήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παρέμβαση Ντάουνερ εκδηλώθηκε προς τις Βρυξέλλες πολύ πριν την εκδήλωση της προσπάθειας του προέδρου Αναστασιάδη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τόσο στη γραπτή δήλωση Μπαρόζο (18 Σεπτεμβρίου), όσο και στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία (16 Οκτωβρίου), περιλήφθηκε αναφορά, σύμφωνα με την οποία, η ΕΕ είναι «έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξή της στη διαδικασία, εάν το ζητήσουν τα δύο μέρη και εάν συμφωνήσει ο ΟΗΕ»…

Η αρνητική στάση που επιδεικνύει η Κομισιόν έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, πρέπει να προβληματίσει την Λευκωσία, καθώς εκτείνεται σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που άπτονται του Κυπριακού.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Στέφαν Φούλε, από τον οποίο η Λευκωσία ζήτησε να μεταφέρει προς την Άγκυρα την πρόταση για επιστροφή των Βαρωσίων με αντάλλαγμα απευθείας εμπόριο (κατά νόμιμο τρόπο) και ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, όχι μόνο δεν προώθησε την κυπριακή εισήγηση, αλλά υιοθέτησε πλήρως τις τουρκικές θέσεις.

Φέρεται να θεωρεί ότι «η πρόταση της Λευκωσίας δεν έχει προοπτική επιτυχίας με τη μορφή που έχει υποβληθεί και αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να καθησυχάζει και τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία επιθυμεί τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν».

Όπως διευκρίνισε μάλιστα έγκυρη πηγή στον «Φ», οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι «θα πρέπει αν μη τι άλλο να εξευρεθεί μια επιχειρησιακή λύση (operational solution όπως καταγράφεται και στην έκθεση προόδου της Τουρκίας) για να διασφαλιστεί η επικοινωνία μεταξύ των κέντρων εναέριας κυκλοφορίας Κύπρου-Τουρκίας», για λόγους που άπτονται της ασφάλειας πτήσεων. Σε αυτό το «επιχειρησιακό πλαίσιο» εκτιμάται ότι θα μπορούσε να διασφαλιστεί και η λειτουργία, άρα και η νομιμοποίηση του αεροδρομίου Τύμπου, κάτι βεβαίως που εκ των πραγμάτων θα ανέτρεπε το πλαίσιο των συζητήσεων και θα «άλλαζε τα φώτα» της πρότασης της Λευκωσίας για επιστροφή των Βαρωσίων.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η Κομισιόν, δήλωσε στον «Φ» ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου «είναι μέρος συνομιλιών για συνολική λύση», θέση η οποία αποκλίνει από την πρόταση της Λευκωσίας και ταυτίζεται απόλυτα με την τουρκική θεώρηση πραγμάτω
ν.
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου