Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Το φαινόµενο El Niño και η φάση La Niña.



  





Με την λέξη Ελ Νίνιο, προσφωνούν οι Ισπανόφωνοι το Θείο Βρέφος. 

 Η ίδια λέξη χρησιµοποιείται για να εκφράσει µια µεταβολή του καιρού στις ακτές του Περού, που εµφανίζεται εδώ και αιώνες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. 
 Κανονικά οι αληγείς άνεµοι στον Ειρηνικό ωκεανό αποµακρύνουν τα επιφανειακά νερά από τις ακτές του Περού και τα οδηγούν δυτικά στην περιοχή των Φιλιππίνων. 
Με αποτέλεσµα η στάθµη της θάλασσας στις Φιλιππίνες να είναι 60-65 εκατοστά ψηλότερα. 
Η αποµάκρυνση των νερών από τις ακτές του Περού προκαλεί άντληση βαθύτερων και ψυχρότερων υδάτων, προς αναπλήρωση αυτών που αποµακρύνονται. 
Το ψυχρό νερό είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο και συγκεντρώνει πλήθος θαλασσινών οργανισµών που αλιεύονται σε πολύ µεγάλες ποσότητες από τους αλιείς του Περου


Η κυκλοφορία και η θερµοκρασίες στον Ειρηνικό σε κανονικές συνθήκες δίνονται στο σχήµα:




Αντίθετα στο δυτικό Ειρηνικό η συσσώρευση του θερµού νερού δεν ευνοεί την παρουσία θαλάσσιων οργανισµών, η περιοχή αυτή είναι η θερµότερη περιοχή των όλων ωκεανών και είναι γνωστή ως «θερµή λίµνη» Κατά το χειµερινό ηλιοστάσιο οι αληγείς άνεµοι µετατοπίζονται αρκετά νοτιότερα και δυτικότερα από τη µέση θέση τους. 

Η αλλαγή αυτή σταµατά την άντληση του κρύου νερού, µειώνεται η παρουσία θρεπτικών ουσιών και η αλιεία δεν είναι καθόλου αποδοτική. 
Την περίοδο αυτοί οι αλιείς απολαµβάνουν υποχρεωτικές διακοπές Αυτή λοιπόν η εναλλαγή στην πορεία των γεγονότων αποκαλείται El Niño 
Όταν όµως η µεταβολή αυτή δεν είναι βραχυχρόνια, αλλά εγκαθίσταται επάνω από την περιοχή για πολύ µεγάλο χρονικό διάστηµα, που φτάνει και έτος, η κατάσταση γίνεται σοβαρή και χαρακτηρίζεται σαν το «φαινόµενο El Niño Η σηµασία αυτού του φαινοµένου δεν περιορίζεται στον τοπικό χαρακτήρα που του αποδίδουν οι αλιείς του Περού. 
Αντίθετα είναι ένας σηµαντικός κλιµατικός µηχανισµός , που ελέγχει το κλίµα του πλανήτη τουλάχιστον στην τροπική ζώνη.


Κυκλοφορία Κυκλοφορία walker :

 Στην Ισηµερινή και την Τροπική ζώνη η ατµοσφαιρική κυκλοφορία, κάτω από κανονικές συνθήκες, είναι γνωστή σαν Ισηµερινή κυκλοφορία του Walker 

Ο µηχανισµός αυτός λειτουργεί ως εξής: 
 Αέρας ανυψώνεται κατακόρυφα επάνω από το δυτικό Ειρηνικό, εξαιτίας της θέρµανσης του από τα θερµά ύδατα (τη θερµή λίµνη) σχηµατίζοντας πλήθος νεφών και καταιγίδων και δηµιουργώντας ένα επιφανειακό κέντρο χαµηλών πιέσεων. 
 Στον ανατολικό Ειρηνικό που βρίσκεται σε επαφή µε την ψυχρή θάλασσα, ψύχεται και καθιζάνει. 
Η κατάσταση αυτή δηµιουργεί υψηλές πιέσεις ανατολικά και δραµατική µείωση των βροχοπτώσεων
 ( η περιοχή είναι από τις ξηρότερες του πλανήτη). 
 Τα δύο αυτά κέντρα πίεσης διαµορφώνουν τελικά κλειστή κυκλοφορία του αέρα µε επιφανειακούς ανέµους να πνέουν από τα ανατολικά προς τα δυτικά, να ανέρχονται και να επιστρέφουν ως ανώτεροι δυτικοί άνεµοι για να κατέλθουν τελικά στις ακτές της Ν.Αµερικής


Η κυκλοφορία στον Ιση µερινό Ειρηνικό σε κανονικές συνθήκες (Walker):

 


Η κυκλοφορία που µόλις περιγράφηκε αποτελεί την κανονική συνθήκη κυκλοφορίας. 
 Η κυκλοφορία αυτή για λόγους που προς το παρόν δεν είναι κατανοητοί, αντιστρέφεται περιστασιακά, οδηγώντας στην εµφάνιση υψηλών πιέσεων στο δυτικό Ειρηνικό και χαµηλών στον ανατολικό.




Το νέο αυτό µοντέλο πίεσης ονοµάζεται Νότια Κύµανση (SO) και εκφράζεται µε τη διαφορά της ατµοσφαιρικής επιφανειακής πίεσης µεταξύ του Darwin της Β. Αυστραλίας και της νήσου Tahiti. 

 Όταν η διαφορά Tahiti-Darwin είναι αρνητική, οι πιέσεις είναι υψηλότερες στο Darwin, και εάν η διαφορά υπερβαίνει κάποιο στατιστικό όριο τότε γεννιέται το El Niño. 
Η νότια κύµανση συνδέεται άµεσα µε το El Niño και είναι γνωστή ως ENSO. 
 Η θερµοκρασία βάθους του Ειρηνικού στην περίπτωση που οι συνθήκες είναι κανονικές , παρουσιάζει µια χαρακτηριστική δοµή , όπου το θερµοκλινές, δηλαδή η ισοθερµική επιφάνεια χαρακτηρίζεται από µια σηµαντική αύξηση βάθους από τα ανατολικά προς τα δυτικά. 
Αυτό οφείλεται στη δράση των ανατολικών αληγών ανέµων οι οποίοι ‘ξαφρίζουν’ τα επιφανειακά νερά στα ανατολικά.

Η συνήθης κατανοµή της Θερµοκρασίας των υδάτων στον Ειρηνικό ωκεανό:





Η θερµοκρασία οκρασία σε συνθήκες
 συνθήκες El Niño:

Η εµφάνιση του El Niño στην ουσία σταµατά την άντληση του ψυχρού νερού στις ακτές της Ν.Αµερικής. 
 Ακόµη αλλάζει τελείως την κυκλοφορία στον Ισηµερινό Ειρηνικό, προκαλώντας µείωση των ανατολικών αληγών επιφανειακών ανέµων και των δυτικών ανέµων της ανώτερης ατµόσφαιρας. 
 Οι συνθήκες αυτές αντανακλούν στη µείωση της έντασης της Ισηµερινής κυκλοφορίας του Walker, η οποία σε έντονα επεισόδια El Niño µπορεί να απουσιάζει παντελώς, ενώ οι νεφικοί σχηµατισµοί επεκτείνονται ανατολικά και προκαλούν σηµαντική αύξηση των βροχοπτώσεων στο Περού. 
Σε συνθήκες El Niño η δοµή των νερών χαρακτηρίζεται από ένα αφύσικο βαθύ στρώµα νερού και από µια αύξηση του βάθους του θερµοκλινούς στον ανατολικό Ειρηνικό. 
 Η κλίση του θερµοκλινούς µειώνεται.

Οι συνθήκες κυκλοφορίας και θερµοκρασίας κατά την επικράτηση του El-Ninio:




Η φάση La Niña: 

Όπως φάνηκε στο σχήµα το El Niño ουσιαστικά σταµατά την άντληση του ψυχρού νερού στις ακτές της Ν. Αµερικής. 
Τεράστιες ποσότητες ψυχρού νερού παγιδεύονται κάτω από το θερµοκλινές. 
 Όταν το El Niño παύσει να δρα, οι παγιδευµένες ποσότητες του κρύου νερού ανέρχονται στην επιφάνεια της θάλασσας, µε το µηχανισµό της άντλησης, προκαλώντας πτώση των θερµοκρασιών στις ακτές του Περού. 
 Οι θερµοκρασίες που παρουσιάζονται είναι χαµηλότερες και από τις κανονικές. z Η αντίστροφη αυτή φάση του El Niño είναι γνωστή σαν φαινόµενο La Niña. 
 Όσο ισχυρότερο είναι το El Niño τόσο ισχυρότερο θα είναι και το La Niña, αφού τα συσσωρευµένα ψυχρά ύδατα που θα αποδεσµευτούν θα είναι πολύ περισσότερα. 
Οι συνθήκες που δηµιουργούνται στην επιφάνεια παρουσιάζουν µια ενίσχυση των ανέµων, που εµφανίζονται στην περιγραφείσα κυκλοφορία του Walker. 

 Οι συνθήκες µε επικράτηση La Ninia:






Κατά την εµφάνιση του La Niña η δοµή των υδάτων του ωκεανού χαρακτηρίζεται από ένα αφύσικα ρηχό στρώµα θερµού νερού στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, µε συνέπεια µείωση του βάθους του θερµοκλινούς στην περιοχή αυτή. 
 Έτσι η κλίση του θερµοκλινούς αυξάνει σηµαντικά από τα ανατολικά προς τα δυτικά. 
Σε πολύ ισχυρά επεισόδια La Niña, το θερµοκλινές µπορεί να έλθει πολύ κοντά στην επιφάνεια για µεγάλες περιόδους. Αυτή η ψύξη οδηγεί σε ένα πολύ λεπτό στρώµα ανάµειξης µε πολύ άφθονα θρεπτικά συστατικά για τη θαλάσσια ζωή.
 Η στάθµη της θάλασσας είναι χαµηλότερα από την κανονική θέση στον ανατολικό Ειρηνικό, συντελώντας σε µια αύξηση της κλίσης της επιφάνειας του ωκεανού κατά µήκος της λεκάνης.

Οι κατηγορίες κατηγορίες του el Niño:

Επειδή η έκταση της τροπικής ζώνης του Ειρηνικού ωκεανού είναι τεράστια και επειδή η συµπεριφορά του El Niño δεν είναι οµοιόµορφη σε όλη αυτή την περιοχή κατά την ίδια χρονική στιγµή, οι επιστήµονες που µελετούν το φαινόµενο το έχουν χωρίσει γεωγραφικά στις παρακάτω κατηγορίες: 
 1) NIÑO 1-2. Αυτό καλύπτει την περιοχή που εκτείνεται από 0° έως 10° Νότια του Ισηµερινού και από 80° έως 90° ∆υτικού πλάτους . 
 2) NIÑO 3. Με ζώνη δράσης τις 150° έως 90° ∆υτικού µήκους και 5° Νότιο έως 5° Βόρειο γεωγραφικό πλάτος. 
 3) NIÑO 3-4, που καλύπτει την περιοχή που εκτείνεται ανάµεσα στους παραλλήλους 5° Νότιο έως 5° Βόρειο γεωγραφικό πλάτος και στους µεσηµβρινούς 120° έως 170° ∆υτικού µήκους. Και 
 4) NIÑO 4, που εµφανίζεται στην περιοχή που ορίζουν οι παράλληλοι 5° Νότιο και 5° Βόρειο γεωγραφικό πλάτος και οι µεσηµβρινοί 160° Ανατολικού και 150° ∆υτικού µήκους. 

 Οι ζώνες του El-Ninio:




Θερµοκρασιακές ανωµαλίες στις ζώνες 1+2 και 3:



Θερµοκρασιακές ανωµαλίες στις ζώνες 3.4 και 4:


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου