Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Νέα Στύρα: Βρέθηκε αρχαίος τάφος με τρεις νεκρούς και πολλά ευρήματα







Τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στην Εερέτρια για χρονολόγηση και συντήρηση

Ένας τάφος σε σχήμα κιβωτίου στον οποίο είχαν γίνει τρεις ταφές, ανακαλύφθηκε στα Νέα Στύρα Ευβοίας, κατά τη διάρκεια εργασιών αποχέτευσης. Παρά το γεγονός ότι ο τάφος διασπάστηκε εν μέρει από προηγούμενα έργα, τα ευρήματα που ανασκάφηκαν από μέσα, όπως αγγεία, νομίσματα κ.λπ., μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τη χρονολόγησή του και την ιστορία της περιοχής

Ο τάφος ήταν κατασκευασμένος από τοπικό καφέ σχιστόλιθο. Οι μακριές πλάκες στη νότια πλευρά διατηρήθηκαν επί τόπου, στην πλευρά της τάφρου και μέρος του καλύμματος. Οι πλάκες των άλλων πλευρών, καθώς και μέρος του καλύμματος, είχαν αφαιρεθεί από προηγούμενες ανασκαφικές εργασίες. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου ήταν 2,00μ. (ΝΔ) x 0,45μ. (NN), σε λάκκο, σκαλισμένο στο μαλακό φυσικό σχιστόλιθο. 
Τρεις ταφές εντοπίστηκαν στο κουτί.



Στην πρώτη ταφή, ο νεκρός τοποθετήθηκε σε ύπτια θέση, με το αριστερό του χέρι ελαφρώς λυγισμένο στον αγκώνα και το μέγιστο επιζών μήκος ήταν 1,35 μ. Βόρεια του κρανίου, βρέθηκε μέρος γυάλινου αγγείου καθώς και μικρή ποσότητα κεραμικών.



Στον δεύτερο τάφο, ο νεκρός τοποθετήθηκε σε ύπτια θέση σε βάθος 1,20 μ. Και στα νότια του σαγονιού βρέθηκαν δύο χάλκινα νομίσματα. Δυτικά των κάτω άκρων, βρέθηκε ένα χάλκινο δοχείο (καλάθι), ένας χάλκινος δίσκος με διάτρητες οπές γύρω του και 6 γυάλινα δοχεία με κωνικό και σφαιρικό σώμα. Αφού αφαιρέθηκαν τα οστά της ταφής β, εντοπίστηκε μια τρίτη ταφή. Ομοίως, ο νεκρός τοποθετήθηκε σε ύπτια θέση.

Κοντά στο δυτικό όριο της ταφής, βρέθηκαν πυελικά οστά και κάτω άκρα, γεγονός που τεκμηρίωσε την ύπαρξη ανάκτησης εντός του τάφου. Η ύπαρξη οστών έξω από τον τάφο στα νότια, κάτω από το κατάστρωμα του σύγχρονου δρόμου, επέβαλε τη διεύρυνση της τάφρου, προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανή ύπαρξη ενός δεύτερου τάφου. Δεν βρέθηκε δεύτερος τάφος.

Τα αντικείμενα του τάφου μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας, για συντήρηση και χρονολόγηση. Καθώς τα πέντε γυάλινα θυμιατήρια έχουν σωθεί άθικτα και αποτελούν μια μονάδα, από την οποία μπορούν να εξαχθούν ενδιαφέροντα δεδομένα για την τυπολογία και τη χρήση τους. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας σχεδιάζει ήδη την έκθεσή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου