Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Η Αφροδίτη του Λόουσελ, ή "Femme a la corne" Είναι η θεά Αφροδίτη, της γονιμότητας, του κυνηγιού, του κρασιού ή της μουσικής;

   




Η Αφροδίτη του Laussel / Venus of Laussel είναι ένα ανάγλυφο έργο τέχνης, ένα άγαλμα από ασβεστόλιθο, ύψους 46 εκατ. Εικονίζει μια γυμνή γυναίκα. Είναι βαμμένο με κόκκινη ώχρα και βρέθηκε στο βραχοκαταφύγιο Abri de Laussel, στο Marquay, της Dordogne στην νοτιοδυτική Γαλλία.

Το γλυπτό ανάγεται στον πολιτισμό που επισήμως καλείται «Gravettian» της Άνω Παλαιολιθικής εποχής (περίπου 25.000 χρόνια πριν).

Αυτήν την στιγμή εκτίθεται στο Μουσείο της Ακουιτανίας / Musée d'Aquitaine στο Μπορντώ της Γαλλίας

.


Γιατί είναι η θέα  Αφροδίτη:


 




Η εικόνα ύψους 18 ιντσών (45 εκατοστών) είναι μιας γυναίκας με μεγάλα στήθη, κοιλιά και μηρούς, ρητά γεννητικά όργανα και ένα απροσδιόριστο ή διαβρωμένο κεφάλι με αυτό που φαίνεται να είχε  μακριά μαλλιά.

 


 Το αριστερό της χέρι στηρίζεται στην κοιλιά της (ίσως έγκυος) 
«διδάσκει» την σχέση μεταξύ των κύκλων της Σελήνης και των εμμήνων κύκλων των γυναικών, αφού δείχνει τον κόλπο της
και το δεξί της χέρι κρατά ένα μεγάλο κέρατο -κέρας - ίσως από  ενός αρχαίου βουβάλου (βίσωνας) που μερικές φορές αναφέρεται ως «κερατοειδής».

   




 Το κέρας έχει σχήμα ημισελήνου και 13 κατακόρυφες γραμμές χαραγμένες πάνω του: ενώ το πρόσωπό της που δεν έχει χαρακτηριστικά του προσώπου, φαίνεται να είναι στραμμένο προς την κατεύθυνση του κέρας , ίσως να το κοιτάζει.
Το κέρας επίσης μας παραπέμπει και στο Κέρας της Αφθονίας το Κέρας της Αμάλθειας 
Η ιστορία του μύθου είναι ότι όταν ο θεός Δίας ήταν μωρό, φροντίστηκε από την αίγα Αμάλθεια, η οποία τον τάιζε με το γάλα της. 
Ο Δίας έσπασε κατά λάθος ένα από τα κέρατά της και άρχισε μαγικά να χύνεται ατέλειωτη τροφή. 
Το σχήμα ενός  κέρατος είναι παρόμοιο με αυτό του στήθους μιας γυναίκας, οπότε μπορεί να είναι ότι το σχήμα αναφέρεται σε ατέλειωτη τροφή, ακόμα και αν η εικόνα είναι τουλάχιστον 15.000 χρόνια μεγαλύτερη από την ιστορία της κλασικής Ελλάδας.

  



Ο ιστορικός της τέχνης Allen Weiss σχολίασε ότι ένα σύμβολο γονιμότητας που κρατά ένα σύμβολο γονιμότητας είναι μια πρώιμη αναπαράσταση της μετα-τέχνης ή της τέχνης για την τέχνη, στην οποία η μορφή της Αφροδίτης εξετάζει το δικό της σύμβολο.


Η αρσενική πλευρά του θέματος της γονιμότητας της κερατοκοπίας μας θυμίζει ότι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η αναπαραγωγή έγινε στο κεφάλι. Σε αυτήν την έκδοση της ερμηνείας, το κέρατο αντιπροσωπεύει τα αρσενικά γεννητικά όργανα.


Ιερεία η θέα του Κυνηγιού ;;;
 
Μερικοί μελετητές  που δανείστηκαν μια άλλη ιστορία  από την κλασική Ελλάδα για να ερμηνεύσουν την Αφροδίτη είναι αυτή της Άρτεμις, της ελληνικής θεάς του κυνηγιού. 
Αυτοί οι μελετητές προτείνουν ότι η Αφροδίτη του Λόουζελ κρατά ένα μαγικό ραβδί για να βοηθήσει έναν κυνηγό να παγιδεύσει ένα κυνήγι ζώου.
 Μερικοί θεωρούν τη συλλογή σχεδίων που βρέθηκαν στο Λόουσελ μαζί ως διαφορετικά χρονογραφήματα της ίδιας ιστορίας, με τη λεπτή φιγούρα να αντιπροσωπεύει έναν κυνηγό να βοηθάται από τη θεά.

Άλλοι μελετητές έχουν προτείνει ότι το κέρατο αντιπροσωπεύει ένα δοχείο κατανάλωσης και, επομένως, στοιχεία για τη χρήση ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση, με βάση τον συνδυασμό του κέρατος και τις σαφώς σεξουαλικές αναφορές του σώματος της γυναίκας. 
Αυτή η ιδέα συνδέεται με την ιδέα ότι η Αφροδίτη δεν είναι θεά αλλά αντ 'αυτού σαμάνος, καθώς οι σαμάνοι πιστεύεται ότι χρησιμοποίησαν ψυχοτρόπες ουσίες για να φτάσουν σε εναλλακτικές καταστάσεις συνείδησης.

Μουσικό όργανο : Τέλος, το κέρατο έχει επίσης ερμηνευτεί ως μουσικό όργανο, πιθανώς ως όργανο ανέμου, πράγματι κέρατο, στο οποίο η γυναίκα θα φυσούσε στο κέρατο για να κάνει θόρυβο. 

Συμπέρασμα:

Αυτό που έχουν όλες οι παραπάνω ερμηνείες είναι κοινό ότι οι μελετητές συμφωνούν ότι η Αφροδίτη του Λόζσελ αντιπροσωπεύει σαφώς μια μαγική ή σαμανιστική φιγούρα. Δεν ξέρουμε τι είχαν στο μυαλό οι χαράκτες της αρχαίας Αφροδίτης του Λόζσελ: αλλά η κληρονομιά είναι σίγουρα συναρπαστική, ίσως λόγω της αμφισημίας και του άλυτου μυστηρίου.

------------------------------

Ειδώλιο της Αφροδίτης είναι το ανεπίσημο όνομα για έναν τύπο αγαλματιδίων που έγιναν κατά τη διάρκεια των Ανώτερων Παλαιολιθικών ειδωλίων, πριν από 35.000-9.000
Το "ειδώλιο της Αφροδίτης" (με ή χωρίς την πρωτεύουσα V)  το στερεότυπο ειδώλιο  είναι ένα μικρό σκαλιστό άγαλμα μιας ηδονικής γυναίκας με μεγάλα μέρη του σώματος και χωρίς κεφάλι ή πρόσωπο να μιλήσει, αυτά τα γλυπτά θεωρούνται μέρος ενός μεγαλύτερου στελέχους φορητών πλακών τέχνης και δισδιάστατων και τρισδιάστατων γλυπτών ανδρών , παιδιών και ζώων καθώς και γυναίκες σε όλα τα στάδια της ζωής.



Άλλα γλυπτά στο Λόουσελ

Το Venus of Laussel δεν είναι το μόνο γλυπτό από το Laussel Cave, αλλά είναι το καλύτερο.


 


Το "Femme a la Tete Quadrillée", ("Γυναίκα με πλεγμένο κεφάλι"), είναι ένα ανάγλυφο μιας γυναίκας με το κεφάλι της καλυμμένο πλήρως με αναπαράσταση πλέγματος, ίσως από δίχτυ ή μαντήλι. Έχει διαστάσεις 15,3x15 in (39x38 cm).


 



Το "Personnages Opposes" ("Opposed Persons") ή "Carte à Jouer" ("Παιγνιόχαρτο") Η Αφροδίτη είναι αυτή που φαίνεται να είναι μια υπερυψωμένη όψη δύο γυναικών που κάθονται απέναντι, αλλά η συνολική εικόνα είναι αυτή ενός σώματος με δύο κεφάλια, παρόμοια με τον τρόπο που ένα βασιλικό φύλλο απεικονίζεται παραδοσιακά σε μια τράπουλα. Οι μελετητές προτείνουν ότι αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει μια γυναίκα που γεννά ή μια γυναίκα να βοηθάται στην εργασία από μια άλλη.

  



Το ειδώλιο 9,4 ιντσών (24 cm) στο οποίο είναι χαραγμένο το "Le Chasseur" (The Hunter) είναι σπασμένο και παραμένει μόνο ο κορμός και μέρος του ενός βραχίονα. Το σώμα που απεικονίζεται είναι αυτό ενός νεαρού λεπτού άνδρα ή γυναίκας.

    
Αυτή η φωτογραφία είναι ένα αντίγραφο του Venus Dehanchée, στο Μουσείο του Βερολίνου


Το "Venus Dehanchée" ("The Ungainly Venus") ή η Αφροδίτη του Βερολίνου, κρατά στο χέρι της ένα κυρτό αντικείμενο, ίσως έναν άλλο πυρήνα κέρατων. Το 1912 πωλήθηκε στο Μουσείο Für Völkerkunde στο Βερολίνο όπου καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου