Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Η Αλιμιά - Ευλίμνια ή Αλιμνιά














Η Αλιμιά ή Αλιμνιά είναι ελληνικό νησί του Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρόδου και Χάλκης, στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων.






Η επιφάνεια του νησιού είναι 7,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μήκος ακτών 21 χιλιόμετρα. Το νησί διατηρούσε έναν μικρό πληθυσμό μέχρι την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες παραμένει ακατοίκητο.




Ο οικισμός της Αλιμιάς είναι χτισμένος στο βάθος του μεγαλύτερου όρμου του νησιού. Περιλαμβάνει αρκετά κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ερειπωμένα λόγω της εγκατάλειψης του οικισμού από την δεκαετία του 1940. Αν και εγκαταλελειμμένος, ο οικισμός έχει κηρυχθεί παραδοσιακός, από το 1978.



Το νησί αναφέρεται από τον Πλίνιο με το όνομα Ευλίμνια, όνομα που σχετίζεται με τους δύο μεγάλους όρμους του νησιού,το Εμπορειό και τον Άγιο Γεώργιο, στην ανατολική και δυτική πλευρά του νησιού που αποτελούν ασφαλή φυσικά λιμάνια. 




Η χρήση τους στην αρχαιότητα επιβεβαιώνεται από τα εντυπωσιακά, λαξευμένα στο βράχο, νεώρια, που χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο όταν ανήκε στο Ροδιακό κράτος.







Την ελληνιστική περίοδο, οπότε και άκμασε το Ροδιακό κράτος, το νησί οχυρώθηκε με την κατασκευή φρουρίου και χρησιμοποιήθηκε ως αγκυροβόλιο και παρατηρητήριο του Ροδιακού στόλου.
Το ελληνιστικό κάστρο διασώζεται μέχρι σήμερα στα ανατολικά της υψηλότερης κορυφής του νησιού.






 Τμήμα του ελληνιστικού κάστρου χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του μεσαιωνικού, κάστρου. Το νησί είχε παραχωρηθεί σαν φέουδο από τους Ιωαννίτες στην οικογένεια Ασάντι (που κατείχε και τη Χάλκη) ήδη από τον 14ο αιώνα, αλλά η ολοκλήρωση της οικοδόμησης του κάστρου έγινε μόλις το 1475.




 Φαίνεται ότι πριν το 1470 χρησιμοποιόταν μόνο περιστασιακά ενώ αποφασίστηκε η ενίσχυσή του στα πλαίσια του μεγάλου αμυντικού προγράμματος των Ιπποτών στη δεκαετία του 1470.


   




To κάστρο όμως εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα, το 1479, και δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε ποτέ. 

   



Το μεγάλο του πρόβλημα ήταν η έλλειψη νερού.

Σήμερα στέκεται με κατεστραμμένες τις επάλξεις του, σε όλη τη νότια πλευρά του.

Στην ακτή του Εμπορειού έχουν βρεθεί τάφοι ρωμαϊκών χρόνων και είναι ορατοί αρχαίοι τοίχοι
και η θεμελίωση παλαιοχριστιανικής βασιλικής.









Τον Δεκέμβριο του 2015 Μετά την πρώτη επίσκεψη των Βέλγων στην Αλιμιά, ήταν ξεκάθαρο ότι το γοητευτικό και απομονωμένο νησάκι ανταποκρίνεται με το παραπάνω στις ανάγκες του παιχνιδιού. Η ομορφιά του νησιού και η πρωτότυπη ιδέα του παιχνιδιού επιβίωσης προσέλκυσαν άμεσα τους 20 υποψήφιους παίκτες οι οποίοι έσπευσαν να αφήσουν πίσω τους τις καθημερινές πολυτέλειες του «ανθρώπινου πολιτισμού» και να ζήσουν για λίγο σε ένα «τροπικό» προορισμό σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές σε όλη την Ευρώπη!



Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα η Αλιμιά στάθηκε αντάξια των προσδοκιών όλων, αφού το παιχνίδι στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Οι ιδιοκτήτες του πρακτορείου εξετάζουν την προοπτική αυτό το παιχνίδι να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στην Αλιμιά ή σε άλλα απομονωμένα νησάκια στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.



Το νέο αυτό τουριστικό προϊόν που εισήχθη για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα και στην Ελλάδα, συνάδει με την στόχευση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την αναζήτηση και ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού. Στο πλαίσιο του τριετούς στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική προβολή που υλοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού που διαθέτει το καθένα από τα 48 νησιά αποτελεί κυρίαρχο στόχο.



Η δυναμική του εναλλακτικού τουρισμού αποδείχθηκε από το project της Αλιμιάς! ΟΙ δυνατότητες για εναλλακτικό τουρισμό που διαθέτουν οι προορισμοί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πολλές και σίγουρα δεν θα μείνουν ανεκμετάλλευτες.




ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου