Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών της Κερασιάς στην Εύβοια






















Ανάμεσα σε τρεις περιοχές Κερασιά, Αγία Άννα και Παπάδες στην Βόρεια Εύβοια, βρίσκεται το απολιθωμένο δάσος Κερασιάς το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά απολιθωμένα δάση.
Δυτικά του χωριού Κερασιά, στην Ψηλή Ράχη, απλώνεται αυτό το μαγευτικό μέρος με ηλικία που φτάνει τα 20.000.000 χρόνια και μονοπάτια που θα σας ταξιδέψουν στην προϊστορία.


  




Σε κάποια σημεία του δάσους διακρίνονται πυριτιωμένοι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων όπως κωνοφόρα γιγάντια δέντρα σεκόια, όπου σήμερα φύεται στη Β. Αμερική, καρποί, σπέρματα, φύλλα αλλά και της υπό εξαφάνιση προστατευόμενης Ευβοϊκής δρυός.



Στο μέρος εκείνο ζούσαν λιμναία γαστερόποδα και σπονδυλόζωα, ελέφαντες, ιππάρια και ιχθιθήρια (πρόγονοι της ύαινας). 






Έχει επίσης βρεθεί κρανίο δικέρατου ρινόκερου. Στην πανίδα ανήκαν και κάποια αιλουροειδή σαν λιοντάρια (μαχαιρόδοντες), καμηλοπαρδάλεις με κοντό λαιμό (ελλαδοθήρια) και χαλικοθήρια.

Οι ανασκαφές

Κρυμμένοι βαθιά μέσα στο υπέδαφος της Ελλάδας δεν υπάρχουν μόνο αρχαιολογικοί θησαυροί. Η ελληνική γη κρύβει στα σπλάχνα της μοναδικούς πολύτιμους παλαιοντολογικούς θησαυρούς, άγνωστους στο ευρύ κοινό. 



  

Οι θησαυροί αυτοί συχνά χάνονται για πάντα λόγω της αδυναμίας πραγματοποίησης παλαιοντολογικών ανασκαφών ή αν έλθουν για λίγο στο φως, θα παραμείνουν στο μεγαλύτερο ποσοστό ξανά θαμμένοι στις αποθήκες μουσείων.
  




Τους θησαυρούς αυτούς διασώζουν και μελετούν δύο ολιγομελείς ομάδες Ελλήνων Παλιοντολολόγων με εξειδίκευση στην Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών που υπάγονται στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και του αντίστοιχου τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι ομάδες αυτές είναι επίσης υπεύθυνες για την εκπαίδευση νέων επιστημόνων που σταδιακά θα στελεχώσουν και άλλους κρατικούς φορείς.
    

 Η παρουσία τους περιόρισε τις λαθρανασκαφές. Με τον τρόπο αυτό δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον τα φαινόμενα του 19ου αιώνα όπως η μεταφορά των ευρημάτων σε μουσεία του εξωτερικού.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν βρεθεί κατά το παρελθόν παλαιοντολογικά ευρήματα Θηλαστικών που έζησαν πριν από περισσότερα από 5.5 έως 6 εκατομμύρια χρόνια στο Ανώτερο Μειόκαινο, αλλά και σε πολύ νεότερες ή πολύ παλαιότερες εποχές. 


Η ιστορία της ανακάλυψης της Πανίδας Θηλαστικών της Ελλάδας του Ανώτερου Μειόκαινου, όπου υπάγονται όλα τα θηλαστικά που παρουσιάζονται στο Μουσείο της Κερασιάς, άρχισε στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, το 1835 , στο Πικέρμι Αττικής και συνεχίζονται μέχρι σήμερα στην Αττική, στην Εύβοια αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Νησιωτικής Ελλάδας.

Οι πληροφορίες δεν υπάρχουν σε κάποιο αρχαίο κείμενο αλλά στο θαυμαστό αρχείο της φύσης. 

Το αρχείο αυτό μπορούμε να το παρομοιάσουμε με ένα βιβλίο, σελίδες του οποίου είναι τα διάφορα γεωλογικά στρώματα και λέξεις του τα ζωικά ή φυτικά λείψανα που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτά κατά το παρελθόν, σε μία μακρινή εποχή, κατά την οποία όπως τόνιζαν πάντοτε οι πρώτοι ερευνητές δεν είχε ακόμη εμφανιστεί ο άνθρωπος.

 Η επιστήμη της Παλαιοντολογίας προσπαθεί να διαβάσει το βιβλίο αυτό έχοντας στη διάθεση της μόνον ελάχιστες κομμένες σελίδες του ή μόνο κάποιες λέξεις συχνά όχι ολόκληρες.
  









Η παρουσία των απολιθωμένων Θηλαστικών στην Κερασιά ήταν γνωστή από το 1966 όταν και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες σύντομες ανασκαφές από το Λέκτορα Κωνσταντίνο Δούκα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Το 1992 ο καθηγητής Ευάγγελος Βελιτζέλος, επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης του Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς υπέδειξε την παρουσία οστών στην περιοχή.

   





 Αμέσως μετά την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική ανασκαφή με χρηματοδότηση της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τις ανασκαφές αυτές έγινε ολοφάνερο ότι η περιοχή παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή εντοπίστηκαν αρκετές απολιθωμένες θέσεις.




Μετά από χρόνια προσπαθειών για εύρεση κονδυλίων τόσο για τις ανασκαφές όσο και για την δημιουργία χώρου έκθεσης τους, πραγματοποιήθηκαν κάποιες ανασκαφές ευρήματα των οποίων παρουσιάζονται στο Μουσείο Απολιθωμάτων Θηλαστικών της Κερασιάς.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται και σήμερα και αναμένεται να έρθουν στο φως ακόμα περισσότερα εντυπωσιακά ευρήματα μίας άλλης εποχής και κόσμου.


  





Όλα τα απολιθώματα είναι μοναδικά και έχουν συγκεντρώσει εδώ και πολλά χρόνια το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων. Κάποια από αυτά τα ευρήματα εκτίθενται στο πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Απολιθωμάτων Κερασιάς.

Γι’ αυτό το λόγο και για την καλύτερη ενημέρωσή, ιδρύθηκε το μουσείο παλαιολιθικών ευρημάτων το 2006 στην κεντρική πλατεία του χωριού. Φωτογραφίες των ανασκαφών και κείμενα θα σας λύσουν τυχόν απορίες σχετικά με τα είδη που υπήρχαν στην περιοχή πριν εκατομμύρια χρόνια.



  





Μόνιμη Έκθεση Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς Εύβοιας

Στην αίθουσα της έκθεσης της Κερασιάς φιλ οξενούνται αντιπροσωπευτικά και εντυπωσιακά ευρήματα που συλλέχθηκαν στη διάρκεια των Παλαιοντολογικών ανασκαφών στην Κερασιά από το 1992 έως το 2006 που κατασκευάστηκε το μουσείο.








ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου