Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Βρέθηκε νερό στον Γανυμήδη - Πώς ο δορυφόρος του Δία μπορεί να γίνει μία νέα Γη

 


Ο Γανυμήδης είναι μοναδικός μεταξύ των φεγγαριών στα ηλιακά συστήματα στο ότι έχει δική του μαγνητόσφαιρα. Η τιμή της μόνιμης μαγνητικής ροπής του φεγγαριού εκτιμάται ότι είναι 1,3 x 10 13 T · m 3 , η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τη μαγνητική ροπή του Ερμή.

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία δημοσίευσαν επιστήμονες για τον μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανήτη Δία, τον Γανυμήδη, καθώς για πρώτη φορά εντοπίστηκαν υδρατμοί στην ατμόσφαιρά του μέσω του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χαμπλ της NASA.

 Όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι, οι υδρατμοί αυτοί προέρχονται από τις ποσότητες πάγου που καλύπτουν την επιφάνεια.

Από προηγούμενη έρευνα είχε προκύψει ότι ο Γανυμήδης διαθέτει μεγαλύτερες ποσότητες νερού από ότι όλοι οι ωκεανοί της Γης, οι οποίες βρίσκονται σε μορφή πάγου λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών.
 Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τεράστιοι όγκοι νερού του μεγαλύτερου δορυφόρου του ηλιακού μας συστήματος βρίσκονται «θαμμένοι» έως και 100 μίλια κάτω από την παγωμένη επιφάνεια.



Έτσι, οι αστρονόμοι στην προσπάθειά τους να επανεξετάσουν τις παρατηρήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών του τηλεσκοπίου Χαμπλ, προέβησαν σε νέες έρευνες οι οποίες έδειξαν τα σταγονίδια από την εξάτμιση του πάγου στην ατμόσφαιρα. Διαπιστώθηκε ότι κοντά στον ισημερινό οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται η ατμόσφαιρα
 τόσο ώστε να απελευθερωθούν μικρές ποσότητες μορίων νερού.



   



«Μέχρι στιγμής μόνο μοριακό οξυγόνο είχε παρατηρηθεί», εξήγησε ένας από τους αστρονόμους. «Αυτό παράγεται όταν φορτισμένα σωματίδια διαβρώνουν την επιφάνεια του πάγου. Οι υδρατμοί που μετρήσαμε τώρα προέρχονται από εξάχνωση του πάγου -δηλαδή την μετατροπή του στερεού απευθείας σε αέριο- που προκαλείται από τη διαφυγή υδρατμών μέσω της θερμότητας», συμπλήρωσε.


Προσδοκάται ότι στη μελέτη των παρόντων ευρημάτων θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από την προγραμματισμένη για το 2022 αποστολή «JUICE» της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) που αναμένεται να φτάσει στον Δία το 2029.

                  https://erevnw.blogspot.com



ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
https://www.protothema.gr
https://phys.org/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου